Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази увереност, че Русия скоро

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази увереност, че Русия скоро
Коментари Харесай

Войната | Ердоган поиска отстъпки от Украйна, но не и от Русия за зърнената сделка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази убеденост, че Русия " скоро " ще съживи договорката за черноморското зърно, макар че Владимир Путин настоя, че Москва няма да се причисли още веднъж към самодейността, до момента в който Западът не извърши съветските претенции. На взаимна конференция в понеделник в съветския курорт Сочи Путин съобщи: " Готови сме да се върнем към договорката незабавно щом бъдат изпълнени настояванията [на Русия] ", като в същото време настоя, че Западът е " предал " своите задължения.

Ердоган съобщи, че Турция работи дружно с Организация на обединените нации за възкръсване на съглашението.Той се надява това да даде резултати и разгласи, че има вяра, че скоро ще бъде реализирано решние, което ще отговори на упованията.

" Всички страни са наясно с упованията на Русия за обновяване на самодейността. Ние изразихме тези претенции и продължаваме да го вършим ", добави турският водач. Той също по този начин прикани Украйна да " смекчи метода си ", в случай че желае да избави договорката за зърното, без да направи повече разяснения. Турският президент обаче не направи същата рекомендация към Путин.
Реклама
Миналата седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изпрати на Русия " набор от съответни оферти ", ориентирани към излизане от задънената улица.
Исканията на Москва
Срещата на Путин и Ердоган се организира близо два месеца, откакто Москва се отдръпна от съглашението, което разреши към 33 млн. тона зърно да бъдат изнесени от Украйна през Черно море. Според координационния комитет на съглашението повече от половината от зърното е доставено на разрастващите се страни, в това число Турция. Излизането на Русия от съглашението породи нови опасения за допустима продоволствена рецесия в някои елементи на Африка, Близкия изток и Азия.

Преди срещата с Ердоган Москва беше показала лист с претенции за присъединение още веднъж към договорката. Русия от дълго време твърди, че първичното съглашение е било незаслужено приложено, като счита, че западните наказания са попречили на използването на редом съглашение, което да разреши износа на селскостопански артикули от Москва.
Реклама Ердоган прикани Украйна да " смекчи метода си ", в случай че желае да избави договорката за зърно.
Западни дипломати обявиха, че Москва е била изключително наранена, защото не е могла да изнася амоняк - основна съставна част за торове - през следената от Украйна територия.
Посредникът Ердоган
Ердоган се пробва да се нарежда като медиатор сред Русия и Запада. Анкара отхвърли да се причисли към западните наказания против Русия, а двете страни задълбочиха икономическите си връзки след началото на войната в Украйна предходната година. Турция, която е член на НАТО, изигра основна роля в договарянето на първичното съглашение за зърното през юли 2022 година

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР