Днес в град Генерал Тошево се проведе поредното издание на

...
Днес в град Генерал Тошево се проведе поредното издание на
Коментари Харесай

Фолклорен събор „Цветница“ се проведе в Генерал Тошево

Днес в град Генерал Тошево се организира следващото издание на Общински фолклорен събор “Цветница ”. В тазгодишната културна демонстрация присъединяване взеха 28 сформира и доста самостоятелни реализатори от цялата община. Те показаха достоверни ритми и традиции, известни фолклорни песни и обичаи, които демонстрираха благосъстоянието и разнообразието на културно-историческото ни завещание. Събитието, което се организира в залата на НЧ „ Светлина – 1941 “ в града, събра десетки фенове на фолклора от всички възрасти, които се любуваха на прелестни песни и танци повече от четири часа. По време на фолклорния маратон публиката видя безупречни осъществявания и на доста деца.

Съборът по случай красивия християнски празник Цветница е обичаен и се провежда в осъществяване на Културния календар на общината – в цикъла “Пролетни празници ” от Празнично-обредния календар. Той беше публично открит от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който пожела на всички участници и посетители в залата да пазят магията на фолклора в себе си и да я предават на поколенията, тъй като главната цел на проявата е тъкмо тази – опазване на традициите.

По време на над четиричасовия фолклорен маратон, гостите в залата се любуваха на безупречни осъществявания и танци, съпроводени от професионални музиканти с барабан, акордеон и гайда. Наслада за ценителите на фолклорната музика бяха и осъществяванията на най-малките участници – децата от Детски фолклорен състав „ Тошевче “ при НЧ „ Светлина – 1941 “, град Генерал Тошево. Бурните аплодисменти на публиката за тях бяха освен окуражителни, само че и изцяло заслужени.

На сцената бяха показани още достоверни добруджански ритми и традиции, бяха показани благосъстоянието и разнообразието на културно-историческото ни завещание. Читалищни и пенсионерски групи, както и млади гении пресъздадоха посредством добруджанските ритми хубостта на фолклора в Добруджа.

Основната цел на Общински фолклорен събор „ Цветница “ е опазване на традициите и присъщите традиции на популацията от община Генерал Тошево и разпространение на културно-историческото й завещание.

Народният празник „ Цветница ” ( „ Връбница ”) е един от най-обичаните пролетни празници, който се отбелязва в нашия Добруджански край от епохи. Той се е утвърдил като знак на цветята, младостта и порива за щастливо бъдеще. От преданията и легендите се знае, че на този ден, девойките сплитат венци от клоните на „ четена ” в църквата върба, а по-късно цялото население се събира на площада, с цел да уважи празника с танци и доста забавление.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР