Цените на суровините достигнаха тригодишен връх, подкрепени от глобалния ръст

...
Цените на суровините достигнаха тригодишен връх, подкрепени от глобалния ръст
Коментари Харесай

Цените на суровините достигнаха тригодишен връх

Цените на суровините доближиха тригодишен връх, подкрепени от световния растеж в промишленото произвеждане. В момента фабриките по целия свят работят покрай оптималния си потенциал, търсенето пораства лавинообразно, а запасите от сурови материали - от нефт до мед - бързо понижават.

Глобалният показател на суровините, изчисляван от Bloomberg, тази заран доближи най-високото си равнище от декември 2014 година насам. Той следи придвижванията на спот цените (с незабавна доставка) на 22 борсово търгувани артикули. Индикаторът отбелязва рекордна серия от 14 следващи дневни покачвания.

Според анализатори, представени от Bloomberg, суровинният взрив съставлява самобитна алтернатива за световната стопанска система. От една страна, той е доказателство, че дългогодишната ултра разхлабена парична политика на централните банки най-сетне е съумяла да раздвижи интензивността на бизнеса и даже има късмет да съживи позаспалите инфлационни процеси в международен мащаб.

От друга страна обаче, съществува действителен риск инфлацията да стартира да пораства по-бързо, в сравнение с централните банкери чакат, с което да провокира по-агресивно покачване на лихвените нива от тяхна страна. Това сигурно би било потрес за финансовите пазари, включително и за стоковите.

Съединените щати са най-яркият образец за тази взаимозависимост. Според изследване на Международния валутен фонд, всяко повишаване на петрола с 10 на 100 води до покачване на инфлацията в страната с 0.4 процентни пункта.

С оглед на обстоятелството, че фючърсите на лекия недопечен нефт към този момент наближават равнище от 70 $ за барел, инфлационната цел на Федералния запас от 2% може доста скоро да бъде изпълнена.

Петролът обаче надалеч не е единствената причина за растежа на суровинния показател. Паладият, който се употребява за производството на автомобилни катализатори, доближи исторически връх от близо 1100 $ за тройунция в четвъртък, а медта сега се намира на най-високите си равнища от близо четири години насам.

Анализаторите на Уолстрийт, в това число и тези на Goldman Sachs, предвиждат, че световната стопанска система ще означи растеж от 4% през 2018 година Това би било най-силното й показване след възобновяване от рецесията през 2011 година и би генерирало търсене на още няколко милиона барела нефт, няколко хиляди тона мед, хранителни артикули и всичко останало, което се търгува на международните стокови тържища.

Изглежда пазарните участници са склонни да се съгласят с тези упования, защото чистите дълги позиции в петролни фючърси са на рекордно високи нива.

Все отново, въпреки и в доста стеснен кръг, не липсват и скептици. Каролин Бейн от лондонската консултантска компания Capital Economics е една от тях. Според нейната прогноза, представена от Bloomberg, цените сега отразяват нереалистичните упования за растежа на световното търсене.

По думите й, забавянето на темповете на растежа в Китай е един от факторите, които могат да провокират известна промяна в цените по-късно през годината.

Част от високите цени на суровините обаче се дължат на фактори, свързани по-скоро с предлагането, в сравнение с с търсенето. Конкретно при петрола рестриктивните мерки върху добивите, които постановиха Саудитска Арабия и Русия, водят до изкуствено стесняване на размерите, които излизат на пазара.

В Чили - един от водещите международни производители на мед, се водят тежки договаряния сред синдикатите и представителите на минната промишленост, които могат да доведат до краткотрайни ограничавания и даже спирания на производството.

Рекордните студове в Съединените щати пък усилват напрежението на пазара на зърнените култури, като пшеницата и царевицата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР