Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е

...
Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е
Коментари Харесай

Хамас е напуснал преговорите за заложниците, за да засили натиска над Израел

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е споделил на задграничните посланици в сряда, че Съединени американски щати считат, че водачът на " Хамас " в линията Газа Яхия Синуар се е отдръпнал от договарянията за заложници предходната седмица с вярата да усили натиска върху Израел за преустановяване на войната в Газа, оповестиха двама източници от срещата пред изданието Аксиос, съобщи Българска телеграфна агенция.

Непреките диалози сред Израел и " Хамас " за възможна договорка за заложници, която би могла да докара до краткотрайно преустановяване на огъня в Газа, стигнаха до задънена улица предходната седмица след няколкодневни диалози в Кайро и Доха.

Президентът Байдън, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс, Съливан и други високопоставени чиновници на Съединени американски щати участваха персонално в напъните за реализиране на договорка за заложниците, които " Хамас " взе при нападението си против Израел на 7 октомври.

Белият дом вижда в договорката за заложниците единствения действителен път към преустановяване на огъня в Газа и вероятно към преустановяване на войната, която се трансформира в политически проблем за Байдън в неговата Демократическа партия преди президентските избори.

Съливан се е срещнал в сряда с посланиците на 17 страни, чиито жители са арестувани от " Хамас ".

" Хамас " твърди, че е напуснал договарянията за заложници предходната седмица поради интервенцията на израелските военни на граничния пункт Рафах. Палестинското придвижване преглежда интервенцията като ескалация на войната, до момента в който се организират договарянията в Кайро.

Но Съливан е споделил на посланиците, че американски чиновници са стигнали до заключението, че " Хамас " в действителност е напуснал договарянията, тъй като Синуар, който е водещ представител на терористичната формация в диалозите, не желае договорка в този момент - споделиха двамата източници.

Съливан е декларирал, че Съединени американски щати считат, че Синуар е взел решението да се отдръпна от договарянията с вярата, че това ще ускори интернационалния напън върху Израел да приключи войната.

Американският представител е добавил, че е нужен по-голям напън върху " Хамас ", само че е подчертал, че военният напън не е задоволителен, и е призовал посланиците да окажат по-голям напън върху групировката, с цел да се върне тя към договарянията и да одобри договорка за заложниците, споделиха източниците.

Съливан е помоли страните, чиито посланици са участвали на срещата, да изпратят това обръщение на " Хамас " непосредствено, посредством трети страни или посредством обществени известия, споделят източниците.

ИЗТОЧНИК: БТА
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР