40% от българите не са прочели нито една книга през

...
40% от българите не са прочели нито една книга през
Коментари Харесай

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година

40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 година, демонстрира социологическо изследване в навечерието на 24 май. 

72,6% от нашите сънародници не са посетили библиотека нито един път, близо две трети (62,6%) не са били на театър през миналите 12 месеца, 61% не са посетили кино, а 82,5% не са били на концерт за класическа музика, опера или балет. 

Всичко това стана ясно от данни, огласени през вчерашния ден от Диана Андреева от Обсерваторията по стопанска система и култура и Янина Танева от " Фабрика за хрумвания "  в " Гьоте институт "  - България. Това са резултати от национално представително изследване на социологическата организация " Алфа рисърч "  за достъпа до просвета и потреблението на културни артикули и събития, и се прави за втора поредна година, означиха те.

Попитани към какво събитие биха имали интерес, в случай че е в обитаемото им място, най-вече от респондентите са дали отговор с " Театър ". На второ място е отговорът " кино прожекции ". Народна музика и танци също е доста припознаван отговор, следват музикални представления, музей и изложения.

Проучването демонстрира, че 39% от българите имат предпочитание, само че нямат финансовата опция да посещават представления, спектакъл, концерт. 25% са дали отговор с " нямам достъп до такива събития " (в обитаемото им място не се организират такива или нямат превоз до друго, в което се провеждат). 16% са дали отговор, че нямат компания, която да ги съпровожда по такива места и събития, а 43% са показали отговор " Нямам свободно време ". Едва 12-13% са тези, които не харесват културни събития и не биха ги посещавали, означават Андреева и Танева.

На въпроса при какви условия биха посетили повече културни събития, най-вече хора са дали отговор с " Ако имам повече пари ". Вторият по многобройност отговор е " Ако имам повече свободно време ". Сред другите варианти са " Ако дойдат приятелите ми ", " Ако е в обитаемото ми място или наоколо ", както и " Ако има проведен превоз ".

Сред решенията, които те оферират, е да се дават транспортни ваучери на хората от дребни обитаеми места, с цел да стигат до градове с културни събития.

Възможностите да мотивираме хората предходната година са били повече, в сравнение с в този момент. И колкото по-дълго няма политика в тази област, толкоз по-трудно ще е, изясни Янина Танева. Диана Андреева добави, че данните са представяни пред Министерството на културата, само че по думите й не са получили нито отговор, нито са подхванати политики в тази посока.

Сред рекомендациите, които експертките имат, са да се вкара културен паспорт за всички от 6 до 26 години. Да се отделят по 100 лв. на  човек от тази възрастова група на годишна база, или общо 130 милиона лв. всяка фискална година, а също по този начин да бъдат проведени културни събития, които са основани от държавни, общински, частни и неправителствени организации. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР