Цената на урана реализира седмично повишение от близо 5% през

...
Цената на урана реализира седмично повишение от близо 5% през
Коментари Харесай

Защо уранът поскъпва?

Цената на урана осъществя седмично покачване от близо 5% през предходната седмица. Фактор, който тласна цената на суровината нагоре, бе новината, че Сенатът на Съединени американски щати е одобрил законопроекта, касаещ възбраната за импорт на съветски уран.

„ Министерството на енергетиката на Съединени американски щати обявиха, че ще работят в посока на това да се подсигурява работата на американските реактори. Но процесът на освобождение от съветската суровина ще бъде дълъг и може да отнеме към 12-18 месеца, защото на предприятията за комунални услуги ще им бъде обещано повече време, с цел да се откажат от съветските доставки “, разясниха анализатори на RBC Capital.

Този ход от страна на Щатите идва в отговор на продължаващата война на Русия с Украйна. Законопроектът бе признат единомислещо в Сената, откакто Камарата на представителите го утвърди през декември предходната година.

Приетият законопроект ще забрани вноса на съветски уран 90 дни след влизането му в действие, като включва и дерогации, с цел да се отговори на възможни проблеми с доставките на гориво за локалните реактори. Законът също по този начин планува и 2.7 млрд, $ дотации за локалната промишленост, занимаваща се с преработката на уран.

Уранът е доста значима суровина за нуклеарната енергетика, защото е гориво за нуклеарните реактори. Преди това Съединени американски щати не разрешиха вноса на съветски нефт и вкараха ценови таван върху износа на някои сортове нефт и петролни артикули от съветска страна.

Според Американската администрация за енергийна информация, през 2022 година към 12% от урана, който са употребявали американските централи, е бил съветски.

Уайоминг разполага с уран, който има капацитета да размени съветския “, разяснява обстановката Джон Барасо, сенатор от Републиканската партия и член на комисията по енергетика в американския Сенат.

Според представители на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, Конгреса би трябвало да наложи възбраната като „ гаранция за промишлеността, съдружниците и сътрудниците, че Съединени американски щати са взели нужните ограничения за построяването на постоянна верига за доставки на нуклеарно гориво през идващите години “.

В същото време енергийните министри на страните от Г-7 реализираха съглашение за това да поддържат нуклеарната енергетика в страните, които избират да я развиват. В допълнение на това те я признаха като постоянен източник на сила.

Този ход идва на фона на стремежите на страните да преминат към зелена сила и да изведат от употреба фосилните горива.

Източник: БенчМарк Финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР