СподелиСветият синод избра вчера Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит.

...
СподелиСветият синод избра вчера Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит.
Коментари Харесай

Кой е епископ Арсений – новият Сливенски митрополит

Сподели
Светият синод избра през вчерашния ден Знеполския свещеник Арсений за Сливенски митрополит. Досега той беше най-младият свещеник в Българската православна черква.

Знеполският свещеник Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора. Основното си обучение приключва в село Осетеново, община Павел баня.

Завършва с отличие цялостния петгодишен курс на образование в Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “ през 2006 година, след което е признат в Богословския факултет на Софийския университет (СУ) „ Св. Климент Охридски “. Продължава образованието си в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ със компетентност „ Теология “, която приключва с отличен триумф през 2009 година

Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян “. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Става архимандрит на 6 декември 2009 година в катедралния храм „ Успение Богородично “ в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф и началник на първата църковна православна телевизия – ППТВ. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм „ Св. Марина “ в Пловдив.

На 2 юли 2014 година, по решение на Светия синод на БПЦ-БП от същата дата, е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм „ Св. Марина “ в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарен свещеник на Пловдивския митрополит, която служба извършва и до през днешния ден.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР