България заслужи поне четири златни медала на 40-ото Европейско първенство

...
България заслужи поне четири златни медала на 40-ото Европейско първенство
Коментари Харесай

Грациите обраха евромедалите

България заслужи най-малко четири златни медала на 40-ото Европейско състезание по художествена гимнастика в Будапеща.
Стилияна Николова завоюва купата в самостоятелния многобой, а ансамбълът бе над всички в многобоя и по този начин страната ни победи и в отборната конкуренция, в която се взимат под внимание всички резултати на гимнастичките.
Във финала на обръч Боряна Калейн завоюва златото, а безспорната европейска шампионка в многобоя Стилияна Николова взе сребърното отличие. Това е първа европейска купа на обръч за България от 1988 година, когато Бианка Панова завоюва златен орден на еврошампионата в Хелзинки. Калейн изигра чудесно композицията си и получи 35,250 т.
Еврошампионката от многобоя Стилияна Николова също показа мощно съчетанието си и взе среброто с 34,950 т. Щабът ни подаде контестации за оценките на двете за компликация, само че те бяха отхвърлени. Бронзовия орден заслужи Таисия Онофричук (Укр) с 34,900 т., която си направи подарък за рождения ден.
На бухалки безспорната европейска шампионка от Баку 2023 Калейн позволи неправилност в края и беше оценена с 32,900 т., само че получи бронзов орден. 16-годишната дебютантка при дамите Елвира
Краснобаева изпусна уреда отвън килима и се класира седма с 30,900 т. Европейска шампионка стана Даниела Муниц (Изр) с 33,400 т., а втора с първи евромедал се окичи Лиляна Левинска (Пол) с 32,950 т.
В последния самостоятелен край - на лента, Николова получи оценка 33,500 (16,600; 8,500, 8,400) и остана на крачка от подиума. След грешките си на бухалки, 16-годишната Елвира Краснобаева, която е родена в Санкт Петербург, само че от 6-годишна живее и тренира във Варна, изигра съчетанието си без неточности и с 33,700 завоюва бронзовото отличие в първото си присъединяване на шампионат при дамите. Златото на лента заслужи международната шампионка в многобоя от Валенсия 2023 Дария Варфоломеев (Гер), а среброто взе шампионката от София 2022 София Рафаели (Ит).
Във финала на топка от нашите взе участие единствено родената в Кайро Стилияна Николова, чиято майка Паулина Николова е двукратна международна и европейска шампионка с ансамбъла. Тя извърши комбинацията си без груби неточности, само че съдиите й отредиха пето място с 33,550 т., откакто за същото комбиниране предния ден в многобоя й присъдиха 37,200 т. София Рафаели (Ит) взе купата с 35,350 т. Фани Пигницки (Унг) с 34,850 т. завоюва първи евромедал в кариерата си. Даниела Муниц (Изр) завоюва бронзово отличие с 34,250 т.
Шампионатът приключи нощес с финалите при ансамблите на пет обръча и три ленти/две топки с присъединяване на българските грации, които победиха като европейски шампионки в многобоя.
" Стилияна Николова завоюва купата по безапелационен метод, мястото на Боряна Калейн беше на стълбичката. Щастлива съм доста ис постигнатото от ансамбъла. Много са готови, доста са работили и са доста мощни ", означи президентът на БФХГ Илиана Раева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР