Европейският съюз внася шест пъти повече пчелен мед, отколкото изнася,

...
Европейският съюз внася шест пъти повече пчелен мед, отколкото изнася,
Коментари Харесай

ЕС внася близо 7 пъти повече пчелен мед, отколкото изнася

Европейският съюз внася шест пъти повече пчелен мед, в сравнение с изнася, демонстрират данните на Евростат. Общо от трети страни са вкарани 163 700 тона на стойност 359.3 милиона евро. Както и за доста други артикули, Китай се оказва най-големият доставчик на Блока, следван от Украйна, Аржентина, Мексико и Куба.

Наблюдава се 20% растеж на вноса за последните 10 години, който изпреварва износа (14%). За 2023 година Европейският съюз е изнесъл 24 900 тона мед на стойност 146 млн. евро. Най-големият покупател е Обединеното кралство (17%), следвано от Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Швейцария и Япония.



Освен че се внася доста повече, в сравнение с се изнася, данните от отчета на Евростат демонстрират и ясна разлика в цената – пчелният мед, създаден в Съюза, е два пъти по-скъп от вносния. Като 1 звук суровина, създаден в Германия да вземем за пример, коства 5.8 млн. евро, до момента в който 1 звук от Китай се купува за 2.2 милиона.

В Европейския съюз най-вече мед изнасят Испания, Германия, Унгария и Гърция. Най-много внасят Германия и Испания, като и Белгия и Полша.

В България вносът е намлял с 40% спрямо 2022 година, сочат данни на Министерството на здравеопазването и храните от края на предходната година. Като максимален снабдител на суровината в категорията трети страни са Украйна, Турция и Китай.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР