Фючърсите върху медта се повишиха за пети пореден ден, достигайки

...
Фючърсите върху медта се повишиха за пети пореден ден, достигайки
Коментари Харесай

Нов рекорд за медта – какво общо имат дейта центровете?

Фючърсите върху медта се покачиха за пети следващ ден, достигайки нов рекорден връх. Пикът идва на фона на мощното търсене на неблагородния метал, провокирано от продължаващата електрификация и цифровизация на международната стопанска система.

Фючърсният контракт, търгуван в Ню Йорк и считан за самобитен бенчамрк, доближи над 5 $ за паунд, след което понижи облагите си. Само през тази седмица той е скочил с 5%, а през тази година – с към 25%.

Търсенето на мед е необятно считано за индикатор за икономическото здраве, като металът е основен за екосистемата на енергийния преход. Той е неразделна част от производството на електрически автомобили, електропреносни мрежи и вятърни турбини.

Според прогнозите на Bank of America търсенето на мед за електрическите автомобили и транспортния бранш като цяло ще се усили с към 5% през тази година.

Медта е също по този начин значим материал за кабелите, употребявани в центровете за данни, чийто напредък подхранва търсенето на аления метал, изключително откакто взривът на изкуствения разсъдък поражда по-голяма потребност от центрове за данни.

Тъй като търсенето от страна на електрическите транспортни средства към момента нараства, въпреки и с по-бавни темпове, фокусът се измества към медта, нужна при построяването на центрове за данни “, се прибавя в бележката на BofA.

Центровете за данни разчитат на медта за разнообразни електрически приложения – електрически съединители, шини, захранващи кабели. Международната организация по енергетика чака търсенето на електрическа енергия от центровете за данни да се усили повече от два пъти до над 1000 тераватчаса (TWh) през 2026 година от 460 TWh през 2022 година

Международната група за проучване на медта (ICSG) понижи прогнозите си за остатък в предлагането на метала през тази година заради по-ниското от предстоящото произвеждане в мините.

Прогнозата за растеж на производството на мед за 2024 година беше понижена до 0.5% спрямо 3.7% растеж, оценен от ICSG през октомври предходната година за 2023 година Това се дължи основно на по-бавното от предстоящото повишаване на производството, забавянето на стартирането в употреба на планове и преразгледаните насоки за производството от страна на главните производители.

През ноември предходната година First Quantum Minerals спря производството в Cobre Panamá, една от най-големите медни мини в света, след решение на Върховния съд и митинги в цялата страна по отношение на опасения за околната среда. Anglo American, главен производител, съобщи, че ще понижи производството на мед през 2024 и 2025 година, защото се стреми да понижи разноските.

„ Виждаме, че в кратковременен проект медта ще се повиши до 10 500 $ за звук, защото признаците за предстоящо физическо стягане на пазара затвърждават инерционното рали от последните месеци “, написа Citi в отчет. Тримесечният фючърсен договое за мед се търгува на цена от 10 185.5 $ за звук на Лондонската борса за метали.

Ралито евентуално е провокирано от хедж фондовете, които натрупаха средства във фючърсите върху медта и принудиха продавачите на къси позиции да ги покрият, добавя ръководителят на отдела за стокови тактики на Saxo Bank Оле Хансен.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР