Трети атентатор, нает да ликвидира двойния руски агент Сергей Скрипал,

...
Трети атентатор, нает да ликвидира двойния руски агент Сергей Скрипал,
Коментари Харесай

Трети атентатор срещу Скрипал е останал във Великобритания

Трети нападател, нает да ликвидира двойния съветски сътрудник Сергей Скрипал, е останал във Англия след нападението с невротичното вещество новичок в Солсбъри, съобщи всекидневникът " Дейли телеграф ".

Агентът на съветските служби е пътувал към Обединеното кралство с подправеното име Сергей Федотов в същия ден, в който е осъществено покушението против Скрипал.

След това Федотов е запазил самолетен билет за полета, на който са били другите двама съветски сътрудници, които са подозирани в опита за ликвидиране. Но съгласно източници той е напуснал летището тъкмо преди самолетът да излети.

Източник на " Телеграф " недоумява за какво сътрудникът не е напуснал Англия още тогава.

„ Не е ясно за какво Федотов не е бил на борда. Но в последния миг той освободи полета и си взе багажа ", съобщи той.

Сергей Скрипал и щерка му Юлия оцеляват след офанзивата, само че към момента има заплаха за живота им.

Възможно е Федотов да е останал в Обединеното кралство, защото е осъзнал, че Скрипал не е бил погубен. Още едно съвпадане, което свързва Федотов с другите двама съветски сътрудници, употребявали псевдонимите Александър Петров и Руслан Боширов, е голямата аналогия сред паспортите им - разграничават се единствено с по няколко числа.

По-късно се появи информацията, че същинските имена на Петров и Боширов са Александър Мишкин и Анатоли Чепига. Те са висши офицери в Главното разследващо ръководство (ГРУ) на Русия и персонално са награждавани от Путин за дейностите си в Украйна.

Самоличостта на Федотов остава мистерия. Не се знае също каква роля е изпълнявал в опита за ликвидиране против Скрипал - някогашен офицер на ГРУ, който е продавал секрети на английската разследваща работа МИ-6.

Според една доктрина той е пренасял нервнопаралитичното вещество новичок, което след това е предал на другите двама сътрудници.

Мишкин и Чепига бяха снимани в Солсбъри в деня на убийството. Смята се, че не съществуват снимкови доказателства с Федотов, което навежда на концепцията, че той в никакъв случай не е пътувал до града.

Преди се предполагаше, че Федотов е направил разследваща задача, като по-късно е съобщил на сътрудниците си, когато Скрипал е освободил дома си в деня на офанзивата.

Агентите са намазали с новичок дръжката на предната врата на дома на Скрипал, който се намира в тиха задънена улица, покрай центъра на града.

Възможно е Федотов, който е с няколко години по-възрастен от сътрудниците си, да е провел интервенцията от база в Лондон.

Няма открити следи за лицето Сергей Федотов в базата данни, нито в обществените мрежи. Той няма имущества, транспортни средства, телефонни номера, които да са регистрирани на негово име в Русия, съгласно авторитетния съветски новинарски уебсайт " Фонтанка ".

Макар че Скрипалови оцеляват, Даун Стърджис, жителка на Солсбъри, умира, откакто се напръсква с нервния сътрудник, който е бил пренебрегнат в парфюмено шише от Мишкин и Чепига.

Анализът е на Робърт Мендик за " Сънди телеграф ", откъдето го препубликуваме.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР