Тетяна Станева, . Станева е бесарабска българка, украински културен деец,

...
Тетяна Станева, . Станева е бесарабска българка, украински културен деец,
Коментари Харесай

Как работи руската пропаганда?

Тетяна Станева,. Станева е бесарабска българка, украински културен деятел, публицист, режисьор и кино продуцент.

 

Много преди войната, преди 2014-а година от новото хилядолетие, някъде през 2009-2010 година се случи първото ми запознанство с това оръжие.

 

Бях в отпуска по майчинство на село, хранех бебето си и с крайчеца на лявото си ухо чувах тв приемника на татко ми. Сега не мога да си спомня Останкино ли беше или “Русия 24 ”. Татко не знае украински и по табиет в нашето село в Одеса, където болшинството са българи, както и по селата в Бесарабия с население гагаузи, молдовци, албанци и руснаци, всички гледаха съветска ТВ. И както не веднъж свидетелствах, моят клас е първият клас, който учеше украински в учебно заведение, поколението по-голямо от мен, просто не го схваща и не го употребява. Същото е и с книжовния български език, който даже беше въведен по-рано от украинския в формалната наложителна стратегия в свободна самостоятелна Украйна. Българският беше въведен 1991/92 година, а украинският – 1994 година. Затова всички по-възрастни хора гледаха единствено съветски канали, а съветския беше и към момента е езика на междуетничното другарство в мултикултурна Украинска Бесарабия.

Тук би трябвало да отбележа още един път, че българската диаспора в Украйна е най-голямата българска диаспора в света, наброяваща към 300 000 души (според някои източници половин милион), които живеят в южната част на Украйна повече от 200 години и се самоопределят като етнически българи запазили своя език и просвета. Това е най-гъсто обитаемата и най-тясно интегрираната в обществото диаспора. Украинските българи са вечно с два корена в сърцата си, само че с един дом, и този дом е Украйна. Те са нейни синове и дъщери, жители и гласоподаватели. Бесарабия – като южен мултикултурен район – е географски и психически далечен от центъра и от войната, която стартира през 2014 година Освен това по-старото потомство, което не е изучавало украински в учебно заведение и не го употребява в всекидневието си, на процедура в никакъв случай не е гледало украински вести. Вместо това те гледаха съветски канали, които безшумно и сякаш ненатрапчиво се излъчваха в района даже след 2014 година.Русия постоянно е оценявала значимостта на националните малцинства като прийом за въздействие и инструмент за фракционизъм, работейки на два фронта по едно и също време – както в диаспората на българите в Украйна, по този начин и в самата България.

 

И ето, по съветските канали, в новините на “велика и необятна ” Русия още 2009 година разказваха за някой преподавател в Лвив, който обидил едно момиче в класа, наричащо се Маша като споделил: “Ние нямаме Машинки (руски вид на името Мария), имаме единствено Маричка (украински вид на същото име). И стартират разправии, родители, психолози, обвинявания. Тогава бях леко шокирана от “сензацията ”, която беше намерила място в праймтайма по федералните канали на тази 150 милионна нация. Представете си: някаква учебна борба, някъде в покрайнините на някаква непозната страна.

Е, добре, мисля си, в случай че това в действителност е толкоз сериозен проблем, би трябвало да има нещо и в нашите канали.

 
В нито един от нашите канали даже не се загатваше за това. И стана ясно, че или това е цялостен фалшификат, или някаква битова обстановка, на която не си коства да се обръща внимание. Въпреки това, по съветските канали този репортаж се даваше във всяко лъчение на вести. Започнаха да ме човъркат голям брой въпроси: Защо рашистите демонстрират това? А те нямат ли свои проблеми, за които да приказват? Нищо ли не се случва при тях, на всичките им 17 125 191 км² от оповестената територия на федерацията?

 

С цел любознание и за лично изследване започнах да ги следя и чувам с крайното ляво ухо всеки ден. Нямаше ден, в който Русия да не приказва за Украйна и да не я облее с помии (извинявайте). Методично, всеки ден, тя проповядваше ненавист към “хохли ”, “подчовеци ”, а в шоута, културата си и филмите транслираше своя национализъм, империализъм и превъзходство над другите народи по не толкоз явен, само че по тази причина подъл и жесток метод. И най-сетне в новините им можеше да се чуе, че някъде там, в някакъв зоопарк на някакво Ванино, мечката е родила нов жител на зоопарка. Други значими вътрешни вести наподобява нямаха.

 

Та какво желая да кажа – в действителност, това е най-мощното оръжие за всеобщо заличаване – пропагандата. Стреля непосредствено и незабавно в главата! Без предварителна борба!

Основното предписание на пропагандата е обстоятелствата да не са толкоз значими, колкото представянето им. Изобщо не е значима истината, не е значимо какво се е случило в реалност, значимо е какво казваш в ефир. Обикновено тази гозба се вари по този начин – 80 % обстоятелства и 20 % неистина, обаче толкова случаи си патихме, когато те я готвят със 100 % неистина и отново съумяват. Спомнете си какъв триумф имаше 100 процентната съветска неистина за потисничеството на украинските българи от страната Украйна, за «забраната» на ученето на български език. А в действителност, истината е тъкмо в противоположното. Дори и след стотици мои опровержения и доказателства, такива като фотоси на моят документ от учебното заведение в Украйна, дето български е атестиран език (с най-висока оценка, междувпрочем), фотоси на учебниците на моята щерка за 8 клас, отпечатани от украинското Министерство на обучение в Буковина, на дневника ѝ и тетрадките, в които се вижда че имат български два пъти седмично. И си мисля след всичко: толкоз ли отъпя популацията, толкоз ли няма гражданска дейна позиция и критическо мислене. В 21 век- когато всяка информация елементарно се проверява- да ретранслираш лъжата и оставаш рашист е напряко – закононарушение.

 

Но ще продължим с хронологията на моето провиждане.

 

Тогава прочетох автобиографичния разказ на Багряни “Гетсиманската градина ” – литература, неразрешена преди Независимостта. Не можех да хапвам и да дремя три дни по-късно. Всичко, което ни преподаваше учителя по история, оживя. Започнах да разбирам какъв брой доста ни ненавиждат руснаците и за какво тази книга беше неразрешена. Защо и по какъв начин се бореха с инакомислещите, за какво разстреляха нашето «Възраждане» (социално-политическо движение), унищожиха цялата ни интелигенция, за какво извършиха цялото културно-информационно пространство със своята просвета и информация, меката мощ, която като Йоан Кръстител трябваше да приготви път за танковете им. И продължаваха да ни изнасилват мозъците с партийната си политика. Учителят ми по история ме научи постоянно да чета най-малко два източника и да нямам доверие на руските учебници. А учителят по богословие, който преподаваше и херменевтика, ме научи, че когато се учи текст (филм, живопис, музика и т.н.), постоянно би трябвало да си задаваме въпроси: кой го е написал, на кого, какъв е културния, исторически и политически подтекст и ще схванеш за какво, какво е желал да каже създателят. Това ме научи да мисля сериозно. И аз смятах, че всички това по този начин го схващат.

 

Обаче потребителите единствено на съветска TV не са способни на това.

 

Как работи? Как да пуснете концепция в масите? Най-невероятната неистина си коства да бъде повторена няколко пъти, преди да стане необятно призната. Сетне може да отговаряте на лъжата с истината, масата към този момент няма да запомни казаното по-късно. Втората дума е постоянно по-слаба от първата. Останалото е въпрос на технология. Мисълта, майсторски скрита в изкуството (филми, книги, песни, картини и т.н.) става съвременна и известна. Хората това го гълтат, мнението се популяризира, съветското държавно управление потрива лепкавите си ръце.

 

И както знаете, “окото е величие за тялото. ” Така че, когато окото ви е крепко, цялото ви тяло ще бъде крепко. И в случай че окото ти е зло, тогава цялото ти тяло ще бъде мрачно. И по този начин, когато светлината, която е във вас, е мрачевина, какъв брой огромна е тази мрачевина! ” (Матей 6:22-23, Библия)

 

Пропагандата е мракът, който изпълва живота, образува се в сивото вещество, в сърцето и се излива върху другите с повръщането. “Защото от претъпкано сърце приказват устата му! ” (Лука 6:45, Библия) С една дума – с каквото си пълним мозъка и стомаха, такова сме, такова и ще приказваме, изригваме и показваме.

Познавам украинци, руснаци и българи, които живеят в Америка и се радват на преимуществата и полезностите на Западния свят, само че очите им от самото начало са гледали РосТВ и в този момент са в най-хубавия случай неутрални, за които „ всичко не е по този начин ясно ”, само че в действителност те най-успешно подкрепят рашисткото държавно управление, говорейки с пропагандни изречения, и молейки се Путин да унищожи това „ проклето НАТО ”.

 

Познавам руснаци, които живеят в България отдавна, избягали от бедността и мизерията на своята “безмерна ” страна, които ми споделиха, че не гледат съветска телевизия, само че споделиха, че “всичко не е толкоз ясно, НАТО и Америка желае да скара нашите нации. ” Казах в отговор: „ Ама нали не НАТО или Америка ни лишиха Крим, окупираха Донбас и в този момент хвърлят бомби по нас и децата ни “? Спорът завършва незабавно! Но Крим бил малко противоречив, не е по този начин еднопосочно и така нататък и тъй наречените Виждате ли по какъв начин осведомителното оръжие е крепко закрепено в подсъзнанието им?

 

Познавам българи, които в никакъв случай не са били в Русия, само че я обичат повече от самите руснаци. Качват се на скъпите си западногермански коли, носят западни марки, пътуват из Европа, с цел да си починат, само че поддържат Русия. По-руснаци от руснаците! Познавам такива, които в никакъв случай не са били в Русия, само че желаят да бъде както е при тях. А по какъв начин тъкмо, нормално не могат да ми отговорят.

 

Познавам молдовци, които се скитат из Москва да печелят пари в строителството, московчаните им се подиграват унизително, само че те отново пазят унизителите си. Наистина, те им пикаят в очите (извинете), а молдовците го назовават " божа роса ".

 

Познавам молдовци, които работят в Германия и споделят: “Иска ми се Путин да раздра тази Европа ” ….тази, в която идва да печели и тя го храни!!!

На тези хора им липсва обикновен инстинкт за самозапазване, имат нарушена причинно-следствена връзка и безусловно неявяване на обикновена логичност и морал. В мозъка им цялостна мрачевина. И всичко това, тъй като тонове агитация са изляти в мозъците им. И се запитвам, какъв брой светлина би трябвало да се излее за просветлението на такива, с цел да им светне и да провидят?

Има директна и косвена агитация. Така ги деля. Под директната поставям – съответни политически излъчвания, вести, учебници, лекции. А към косвената – цялото изкуство, културата, филмите, книгите, фестивалите, музиката спорта и така нататък И в никакъв случай няма да се съглася, че те са отвън политиката, те са постоянно инструмент на политиката, даже в случай че не се сещат дори за това. А съветския спорт изключително, постоянно е хранил съветския национализъм.

 

През 2019 година (проверих), едвам през 2019 година (!), измежду съветските канали се появи телевизионният канал “Победа ”, където непрестанно, 24/7 се демонстрират филми за войната. Броят на небрежно направените филми е изумителен. А не е на ниска цена да създадеш филм, знам го от опит. Бързането на пропагандната машина обаче в никакъв случай не пести средства. Зад носталгията по Съветския съюз, сантименталният облик на войната, стои “победобесие ” (мракобесие обвързвано с Победата над хитлеровския фашизъм, която те мислят е единствено тяхна) и “ние можем да го създадем още веднъж! ” Вече има филми за Крим. Момчетата работят, няма спор. Парите се изсипват, филми се вършат. Културата е оръжие! И всяка вечер окото на самозамърсителите още повече се помрачава от това семе на “победобесие ”.

 

В България има верига “Руски заведения за хранене ”, верига магазини “Берьозка ”, до скоро постоянно идваха съветски звезди, кино актьори и филми. Навсякъде сеят косвена агитация и “русский мир с техните шовинистически империалистически разкази. Те изпълват цялото пространство, до момента в който хората стартират да го усещат като свое. Разбирате ли? Всичко се прави по този начин, че съветската просвета, всичко съветско да стане родно. И по-късно по какъв начин да отнемеш «родното»? Как да откъснеш любовта към съветското и да убедиш човек, че русия е неприятна, когато културата и е толкоз добра (това отново е въпрос на усет, само че за жертвите на пропагандата то по този начин действа). Аз самата вървях на съветско учебно заведение в село, и така съм напоена с съветската просвета, че току по този начин и ми изскочи някой откъс, песничка или мисъл в мозъка.

 

В пропагандата не е значима логическата връзка, значима е асоциативната. Тя е бърза, мощна и по-въздействаща. Емоцията е по-бърза от разсъдъка. Чувствата са рефлекторни, а за разбор би трябвало труд и старания.

 

Ето за какво българите толкоз доста обичат Русия, тъй като я усещат като своя родна с помощта на усилването на културата ѝ. Културата служи на пропагандата, тя е робинята в Москва. Всичко е построено върху нея. Разбирате ли? Та по тази причина дори евроатлантиците, политиците на България, които сякаш имат ясна позиция по въпроса за войната на русия в Украйна, въпреки всичко гледат към Москва и какво ще каже путин, по всевъзможен метод се опитат да намерят положителните руснаци, положителното в русия и Кремъл.

 

Разбира се, и в цяла Европа има рашистки телевизионни канали и рупори на пропагандата. Спомням си, че в Египет видях съветски канали на арабски. Бях шокирана. А това е целият арабски свят, помислете за секунда… просто си представете, Америка също ги има и целият англоговорящ свят е затрупан с тях. Не съм проверявала Далечния изток, само че съдейки по “поддръжката ”, там всичко е хванато от нашия зложелател.

 

Руската агитация е като раков израстък, метастазите му се разпростряха по целия свят.

 

Ето за какво контрапропагандата би трябвало да е по-мощна, по-силна и по-масова, с цел да победим. Защото преди всичко се борим за мозъка, нали? Всички съвремени войни се водят не за територии и пари, а за хрумвания (лъжовни или същински, неприятни или положителни е различен въпрос). Тази война значително стана допустима, тъй като 30 години в Украйна не беше провеждана вярна осведомителна политика. Имаше доста малко от нея. Украйна беше прекомерно наивна и лековерна и не разбра потребността от културни украински артикули, не направи диагностика на обществото и не видя съветският раков израстък.

 

Министерство на културата на Украйна се назовава публично Министерство на културата и осведомителната политика. Значи има и това схващане, че културата е инструмент. Какво липсва тогава, с изключение на парите, несъмнено? За да стане Одеска област, а точно Южна Бесарабия, част от културното пространство на Украйна, с цел да почувстват локалните българи, гагаузи, молдовци, албанци и руснаци Украйна като собствен дом, би трябвало да има повече от един народен план като нашия кинофестивал ОКО да вземем за пример, и това да се случва година след година.. Необходима е методична, поредна работа и подготовка на силите за дълъг път.

Боли ме, извинявайте, тъй като съм сигурна, че войната можеше да се избегне, в случай че светът и Украйна бяха по-будни и осведомени.

 

Винаги съм знаела и в този момент съм уверена, че когато свършат думите, културата като оръжие, когато липсва вярна осведомителна политика, в борбата влизат танкове. И в случай че има усилване на агитация някъде, след нея постоянно идват танкове!

 

Не е изненадващо, че първото нещо, което рашистите направиха в анексирания Крим, окупирания Донецк, Луганск, а в този момент – Херсонска област, Мариупол и на всички места, където се появят – е да изключат връзката на хората със света да включват своята агитация. След месец, може би по-малко, мозъците и на най-упоритите към този момент ще употребяват единствено тази „ храна “, и то с приятност. Междувременно в Украйна спряхме всички културни планове за незнаен интервал от време, защото в страната всички пари, с дребни изключения, отиват за войната.

 

И въпреки всичко, по какъв начин е допустима такава всеобща неуравновесеност? Един човек, или заболели хора с подправен мироглед….. само че какво би трябвало да се случи, с цел да се стигне до такова всеобщо проваляне, че хората да следват една очевидно крива идеология и мрак? И за какво това се случва още веднъж и още веднъж в човешката история?

 

Няма да въвличам Хитлер и Гьобелс. Но да си напомним единствено един образец. Знаете ли за за бялото приятелство в Украйна? В началото на 90-те години в Киев избухна нова фракция «Мария деви Христос». Тази, която се назова месията “Мария Богородица ” и предсказа края на света, хората я обожествиха! Много хора продадоха жилищата си и непринудено и дадоха парите. Знаехте ли за брачна половинка й? Цитирам Wiki: „ Работил е в Института по клинична и пробна медицина в Новосибирск, сътрудничил е с Николаевския център по психотроника, където под егидата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са подготвили „ противоотрова “ от разработките на Централно разузнавателно управление на САЩ за надзор над съзнанието. “ Едва тогава става съосновател на сектата. Няма потребност от пояснение, нали? По-късно ги поставят в пандиза.. Но техните почитатели още дълго време засипваха обществото с пропагандни документи.

 

Друг доста мощен заобиколен инструмент на пропагандата е религията. Рашизмът в Украйна се транслира през църквата на Московски патриархат в Украйна, през която се сеят съветските разкази в главите на вярващите, а някои епархии и попове, както сетне стана ясно, са съветски сътрудници. СБУ това го откриха едвам след нашествието. След 24 февруари 22 година мнозина епархии на Московски патриархат (УПЦ МП) минаха в Православната черква на Украйна (ПЦУ), и към момента 8097 църкви остават в УПЦ на Московски патриархат, най-вече от които са в Донецка област – 683. Само осъзнайте броя. Трябва ли още мнения и уточнения?

Пропагандистите знаят тъкмо какво вършат, какво споделят и за какво. Защо консумиращите нейните разкази не задават същите въпроси – кой, какво и за какво?

 

Спомняте ли си притчата за положителното семе и сеяча? Същото се случва и с неприятните семена. За жал. Няма значение какво, значимо е къде ще падне.

 

Ако злото падне върху добре готова почва, то сигурно ще поникне огромен, висок бурен. Аз съм момиче от село, тъй че знам, че плевелите постоянно порастват по-бързо, по-масово и унищожават положителната просвета.

 

Така че добра почва за пропагандни бурени са незнанието, мързелът, нелепостта, лимитираният мозък, неспособността за разбор, неналичието на сериозно мислене, което отново произтича от първото. И – един източник на информация.

 

Един просветен човек, привикнал да мисли сериозно, можещ да разграничава положителното от злото, бялото от черното, няма да може да преглътне семето или в случай че то попадне в него, няма да покълне.

 

Във време на война, опитите да се посее мрака на рашизма са доста и разнородни, пазете си главите от мръсните семена. Спазвайте осведомителна хигиена.

Поуката на тази дълга публикация е следната: даден ни е неверен ленд-лийз. Или даже не е по този начин, неефикасно е да се оказва помощ с оръжие, до момента в който рос-каналите звучат по нашите земи, до момента в който се транслират гледните точки на агресора под формата на така наречен друга позиция и се проповядва съветската просвета. Докогато така леко се популяризира враждебната агитация, и се сеят неистини, жътвата ще е кървава.

 

А до момента в който момчетата умират на фронта, врагът убива цивилните в тила с контролни изстрели в главата. С съветската агитация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР