“Като член на партията поисках прошка от нашия лидер от

...
“Като член на партията поисках прошка от нашия лидер от
Коментари Харесай

Би Би Си: Защо дългогодишни отговорни кадри от партията на Ердога...

“Като член на партията желаех амнистия от нашия водач от поста регионален ръководител, който изпълнявах с чест, с цел да може идващият развой да протече по-гладко. Разбира се, това не е краят за нас. Напротив, това е начало. С Божието разрешение, както и преди, ние ще пазиме нашата идея и нашия президент и постоянно ще продължим да стоим до нашия международен водач ”, съобщи пред медиите някогашният към този момент регионален ръководител.

Оставката се свързва с провалянето, което претърпя ПСР на локалните избори на 31 март т.г. в Адъяман. За пръв път от 20 години кметския пост там завоюва Абдуррахман Тутдере от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) с двойно повече гласове от тези на претендента на ПСР. 

Лидерът на НРП Йозгюр Йозел се разплака пред камерите, когато оповестиха успеха в Адъяман. Този окръг, който преди този момент се загатваше най-много с разрушенията, които нанесоха пагубните трусове през февруари предходната година, излезе на челно място в новинарския поток.    

Поражението в Адъяман шокира партийните функционери в ПСР и електоратът на партията, защото на изборите за президент и парламент през 2023 година в Адъяман бяха получили 60 на 100 утвърждение. 

 

Този турски окръг с население от над 700 хиляди души в продължение на 20 години бе една от най-силните замъци на ПСР в Югоизточен Анадол и попада под въздействието на консервативната мюсюлманска общественост " Мензил ".

 

В отчет на тематика „ Религиозно-социални организации, обичайни религиозно-културни обединения и нови религиозни посоки “ от 2019 година, за който се твърди, че е направен от Дирекцията по религиозните въпроси към Президентството, се показва, че “Мензил " е измежду религиозните организации със мощно въздействие и най-вече почитатели, отбелязва Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция.

Тези обстоятелства сами по себе си са красноречиви за какво загубата на Адъяман е толкоз значима за ПСР.

 

" Не чакахме подобен резултат, такава загуба, която претърпяхме за толкоз малко време ", призна в същото изказване към този момент някогашният ръководител на окръжната организация на ПСР в Адъяман.

 

И въпреки всичко казусът може би нямаше да провокира толкоз мощен отзив, в случай че преди него различен деен и доста благонадежден кадър на ПСР също не бе ”поискал амнистия от Ердоган “. Хикмет Аяр, ръководител на окръжната организация в Ризе, съобщи в обществено изказване, че “резултатите от локалните избори на 31 март са несполучливи за активността на нашата организация " и по тази причина подава оставката си.

 

Структурите на ПСР в черноморския окръг Ризе се смятат за най-силно привързани към президента Ердоган, заради обстоятелството, че и потеклото му е от този край.

 

Всъщност Хикмет Аяр бе подал оставка още преди локалния избор, само че тогава тя не бе призната.

 

По думите на анализатора Фехми Гьоргюн оставките на локалните управителни фрагменти в считаните за “непробиваеми бастиони “ на ПСР места може да бъдат определящи за процесите, които протичат след провалянето на локалния избор, нанесено на ПСР от кемалистката НРП, която излезе първа политическа мощ. Очакванията са, че ще последват още оставки оставки или смени на управителни фрагменти по места, счита той.

" Налага се да създадем оценка на резултатите от изборите на 31 март от позиция на това,което е неотложно за позитивна смяна на нашата партия и нашата идея. Не можем да пренебрегнем обстоятелството, че народът не ни утвърди. Ще продължим по пътя си с нови имена ", съобщи Ердоган пред участниците в разширена конференция с ръководителите на структурите на партията в цялата страна, осведоми държавната телевизия ТРТ Хабер. Той уточни, че предстоят решителни стъпки, с цел да бъде извоювано още веднъж доверието на народа към ПСР, за подсилване на фрагментите на ПСР.

 

В края на тази седмица, на 31 май-2 юни, се планува централното управление на ПСР отпред с Ердоган да организира лагер-конференция с виновни фрагменти на партията от всички окръзи на страната.

 

На конференцията, която ще се състои в спа-курорта Къзълджахамам, ще бъдат разисквани резултатите от локалния избор и ще бъде набелязана новата пътна карта, осведоми частният ефирен канал НТВ.

 

Според близки до ПСР източници на конференцията, на която се чака да приказва Ердоган, ще бъдат разисквани и огласени някои идни промени в ПСР.

 

Близки до опозицията медии като " Сьозджу " и " Дувар " писаха, че се чака да бъдат заменени ръководителите на окръжните организации на ПСР в Анкара и Истанбул поради провалянето на локалния избор.

 

Проучванията на социологическите организации през последния месец демонстрират, че в ПСР продължава спадът в доверието след изборите за локални органи на властта през март т.г.

Според резултатите от анкета на организация " Метропол ", които разгласява уеб сайтът Т24, рейтингът на ПСР е понижен от 33 на 31 %, до момента в който рейтингът на НРП е скочил от 31 на 36 %.

 

Проучване на организация " Йонейлем ", направено измежду 2220 души в интервала 26-29 април, чиито резултати разгласява изданието " Артъ герчек ", демонстрира, че най-голямата опозиционна партия в Турция - НРП, продължава да е водеща политическа мощ. На въпрос за коя партия бихте дали своят вот, в случай че изборите бяха тази неделя, НРП събира 34,1 %, следвана от ПСР и прокюрдската партия ДЕМ.

 

Критични към Ердоган анализатори показват, че повода за срутва в ПСР не е единствено икономическата рецесия, а и откъсването на партията от хората, както и злоупотребата с президентската система.

 
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР