Тенденцията на трайно увеличение на дела на отсортираните фракции от

...
Тенденцията на трайно увеличение на дела на отсортираните фракции от
Коментари Харесай

Продължава да расте делът на сепарираните отпадъци в Русе

Тенденцията на трайно нарастване на каузи на отсортираните фракции от смесените битови боклуци в Русе продължава.

Това бе регистрирано на последното, 26-о, съвещание на общото заседание на Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците, в което влизат общините Русе, Тутракан, Сливо поле, Ветово и Иваново.

Месечните отсепарирани количества, които се реализират от сепариращата апаратура, са към 8,02 %. От общия боклук съумяват да се отделят още 30% подситова секта, при заложени 35%.

„ Когато встъпих в служба като кмет, делът на сепарираните боклуци беше под 1 %. Сега Община Русе е осигурила чиновници, които работят на кантарите на сепариращата апаратура и на Регионалното хранилище, и управляват непрестанно дали посочените количества са действителни “, сподели кметът Пенчо Милков.

Община Русе е изпратила и писмо към РИОСВ-Русе с искане за кардинално единодушие за възобновяване на разноските, направени за превозване и събиране на строителни боклуци от семействата. Тази година от локалната администрация бяха ситуирани 15 профилирани контейнера, в които жителите могат безплатно да изхвърлят боклуци от поправки и строителна активност.

Представителите на Сдружението реализираха единодушие за групово кандидатстване при отварянето на поканата по приоритет „ Отпадъци “ на новата Програма „ Околна среда “ за интервала 2021-2027 година Тя дава опция да се изградят центрове за разделно събиране и подготовка за повторна приложимост и корекция.

Освен щадящо околната среда, намаляването на депонираните боклуци има и позитивно икономическо влияние върху русенци, защото съгласно Закона за ръководство на отпадъците общините заплащат отчисления към Регионална инспекция за опазване на околната среда за всеки депониран звук.

Важно е да знаем, че наличието на всеки от сивите контейнери за битови боклуци на територията на общината се изпраща първо за сепариране. Всички отпадъци, оставени към съда, се събират  от обособен камион за едрогабаритни боклуци, които се транспортират непосредствено до районното хранилище.

Община Русе напомня, че изхвърляйки отпадъците си в контейнерите, а не към тях, русенци спомагат за преработването на материалите и за понижаване количеството на депонираните боклуци и съответните суми за отчисления, които всички плащаме към страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР