Сравнително спокойна остава ситуацията в русенско след снощния снеговалеж в

...
Сравнително спокойна остава ситуацията в русенско след снощния снеговалеж в
Коментари Харесай

Спокойна остава ситуацията в област Русе

Сравнително спокойна остава обстановката в русенско след снощния снеговалеж в района.

През цялата нощ републиканската пътна мрежа, която е близо 512 километра в региона, е почиствана и обработвана против обледяване от 33 профилирани машини. Няма затворени пътни сектори, всички пътища, в това число и общинските, са проходими при зимни условия. Обработката на настилките продължава изключително по местата, където има причина за хлъзгавост и замръзване. Няма снегонавявания, както и данни за обитаеми места без електрозахранване, вода и телекомуникации. Въпреки това заради предстоящите негативни температури и вероятно усилване напразно тук-там има заплаха от обледяване на електропроводите, което може да докара до моменти спирания на тока. От Областното пътно ръководство не оповестяват и за съществени произшествия в резултат на снеговалежите.

Областният шеф Анатоли Станев поддържа контакт с институциите от района, имащи отношение към зимната конюнктура. Той означи, че е основана нужната организация за реакция в оптимално къси периоди при пораждане на повреди. Станев приканва водачите, на които им следва пътешестване, да потеглят на път с коли, готови за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не подхващат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на придвижването от транспортни средства, които не са готови за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали водачи и работата на снегопочистващата техника.

По последни данни снежната завивка в региона доближава до към 10 см., като в град Русе е сред 5 и 8 см. Поради това, че температурите са към 0 градуса, то снежната завивка не се задържа, а се топи. Постоянно се следи и равнището на водоемите в района, като все още на никое място няма заплаха от преливане. Свободният размер в язовирите е доста огромен. Очакванията са снеговалежът да спре изцяло най-късно на следващия ден заран. От началото на новата седмица прогнозата е за стопляне на времето, само че след четвъртък се чака нов снежен циклон.

Всички жители и транспортни компании могат да получават информация за настоящата пътна конюнктура и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ –, както и когато и да е от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В организацията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за положението по републиканските пътища.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР