Темата за децентрализацията нажежи страстите в НС на днешния парламентарен

...
Темата за децентрализацията нажежи страстите в НС на днешния парламентарен
Коментари Харесай

Лют скандал в парламента между Иван Тотев и премиера

Темата за децентрализацията нажежи пристрастеностите в Народно събрание на днешния парламентарен надзор. Един против различен се изправиха депутатът от ГЕРБ-СДС Иван Тотев и министър председателят. 

" Вчера, господин Петков, гледахме в тази зала бюджета на страната. Бюджетът, както вие най-вероятно знаете и както прозвуча и в залата, е може би най-важният закон, който се гледа в мандата на държавното управление всяка година и изключително в първата година, тъй като в този законопроект могат да се видят най-ясно политиките, които ще следва държавното управление през целия живот на мандата си. Това, което стана ясно и това, което провокира да ви задам този въпрос, беше, че аз нямам спомен да сме гледали бюджет без стратегия на държавно управление. И доста мъчно можехме да се ориентираме в този бюджет, без да забележим целите, които държавното управление си е заложило да следва през този мандат и респективно ги е приложило в плана за Бюджет 2022 г. 

Тук ясно се видя и мога да кажа, че имаше прекомерно спорни изявления, което значи, че минимум сте внесли един доста неразбираем бюджет, който дава опция да бъде тълкуван по доста способи, не се вижда ясно каква политика и философия ще следва държавното управление. Темата, по която аз направих питането, е тематика, която въобще не присъстваше във вчерашния спор, за разлика от предизборния интервал,  когато доста се разясняваше и от вас, и от вашите съдружни сътрудници.  

Това е тематиката за децентрализацията. Включително аз съм си направил труда да попрегледам и предизборните стратегии на вашите съдружни сътрудници. Повярвайте ми, във всеки един от тях има залегнала тематика, в това число във вашето съглашение за ръководство, което най-вероятно ще бъде някакъв драфт, някаква основа на тази управническа стратегия, която аз считам, че няма да забележим, до момента в който съществува това държавно управление. 

Аз мисля, че в никакъв случай няма да имате управническа стратегия, най-малко това е моето мнение. Там има някакви откъслечни подмятания за ограничения, които човек може с една голяма фикция и с много огромно въображение да каже, че са ориентирани в областта на децентрализацията. 

Та, питането ми беше, какво от политиките, които са прокламирани и промотирани от вашите съдружни сътрудници, от вас като ръководеща партия в предизборните стратегии, доколкото сте ги има ли въобще, несъмнено, ги виждаме транспонирани в предлагането за бюджет или перспективно ще ги забележим във вашия интервал на ръководство на страната. Дали ще бъде два-три-четири месеца - колкото Господ ви даде. 

Та, какво би трябвало да намерим и какво не сме съумели или аз най-малко не съумях да видя в този бюджет, и какво ще чакаме да извършите сред първо и второ четене или вероятно ще се ангажирате за юнския бюджет, или какво би трябвало да чакаме за юнската актуализация ", сподели Иван Тотев в Народното събрание.

Премиерът на Република България отвърна на нападките:

" Първо, желая да ви уверя, че мандатът, който сега се създава, е за идващите четири години. Надявам се, че това е добра вест и за вас, откакто имахте по-негативи предвиждания. Така че 4 години, безусловно несъмнено. В децентрализацията има три съществени форми - административна, политическа и финансова. Административната децентрализация - дефиницията й е по-високо ниво на териториално ръководство, трансферира два типа права и отговорности към по-ниски равнища на ръководство. Централната власт трансферира права на общини да дават такива характерни локални услуги, отговорността да дефинира тяхното количество и качество, както всички останали въпроси свързани с тяхното ръководство и финансиране. 

Политическата децентрализация е вторият дирек. Представлява даване на пълномощия за взимане на решения и управлява тяхното осъществяване на по-широк кръг от заинтригувани институции или такива, които са по-близо до жителите и потребителите на услугите, и третият дирек - финансова децентрализация: съставлява даване на запаси и прекачване на източници на запаси на права за избраните на техния размер метод и прилагане на отговорности за финансиране на обществените услуги. 

На база на тези 3 стълба ще започва план с предмет: създаване на децентрализиран модел на обществени финанси и усилване на зеления и дигитален преход на българските общини. По линия на инструмента за техническа поддръжка на Европейския съюз 2022-ра година. Едновременно с това бюджетът, който аз мисля,че един от най-хубавите доклади, които сме виждали в последните години - има по плана на Закона за държавния бюджет на Република България 2022-ра година, в прогнозата за разноските на общините са разчетени 8.3 милиарда лв., които като вносителен дял доближават до 5.8%.

Едновременно с това тактиката, за която и вие попитахте, и сега се изготвя, е въз основата на тъкмо това корекционно съглашение, което беше излъчено по най-прозрачния метод и децентрализацията на ръководството ще бъде обвързвано с увеличение на прозрачността за ръководството и изразходването на средствата от общините.

Ето за какво вицепремиерът, която е с нас, ще продължи това, което започнахме от първото служебно държавно управление и това е концепцията транспарантни общини, общини без корупция, а въз основата на това ние ще вършим доста детайлни и съответни одити и ще подобрим техния административен потенциал, тъй че децентрализацията да върви с това увеличение на потенциала. Това е главен приоритет за нашето държавно управление и в идващите четири години ще можем да ги осъществяваме, благодаря ", сподели министър председателят от парламентарната естрада.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР