Темата с пенсиите може да събере депутатите на извънредно заседание.

...
Темата с пенсиите може да събере депутатите на извънредно заседание.
Коментари Харесай

Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 

Темата с пенсиите може да събере депутатите на изключително съвещание. Причината - появилата се информация за това, че пенсиите може да бъдат обновени с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното публично обезпечаване. 

Новината, обвързвана с парите на пенсионерите се появи в петък, когато по информация на публичното радио стана ясно, че на идното съвещание ( бел. от ред. - което би трябвало да се състои на 14 май) на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт може да бъде препоръчан план на решение, с който пенсиите да се усилят с 10%. 

Днес някогашният финансов министър Асен Василев упрекна служебното държавно управление, че се опитвало да открадне 100 млн. лв. от парите на пенсионерите. Той сподели, че от ПП-ДБ събирали подписи за привикване на изключително съвещание на Народното събрание, на което депутатите да задължат служебния кабинет да извършва бюджета по този начин, както бил гласуван в края на 2023 година. 

Реакция последва и от ГЕРБ-СДС. Председателят на обществената комисия в Народното събрание Деница Сачева написа пост във Фейсбук, в който съобщи, че на идното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт ще се вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%: " Хората ще си получат парите до стотинка ". 

Тя упрекна Асен Василев в разпространяване на спекулации и изрично съобщи, че съгласно нея изключително съвещание на Народното събрание няма потребност да има. 

" Няма никаква потребност от никакви изключителни съвещания на Народното събрание за нещо, което е в пълномощията на Надзора на Национален осигурителен институт и по този начин или другояче ще се случи.

Асен Василев знае това. Знае доста добре, че във вторник надзора на Национален осигурителен институт ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма по какъв начин да се крадат. Защото бюджета на Национален осигурителен институт не може да се употребява за донорство на държавния бюджет. Но този човек обича да лъже. Обича да гази закона ", написа Сачева.

В Бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула растежът от 1 юли 2024 година на пенсиите би трябвало да бъде с 11%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР