Технологии Дебитна или кредитна карта – коя да изберем? Вече

...
Технологии Дебитна или кредитна карта – коя да изберем? Вече
Коментари Харесай

Дебитна или кредитна карта – коя да изберем?

Технологии Дебитна или кредитна карта – коя да изберем? Вече над 50% от българите избират картовите разплащания пред кешовите  28 юни 2019, 18:19  Дебитна или кредитна карта – коя да изберем? Източник: iStock/Getty Images
развиването на онлайн търговията и дигитализирането на редица услуги, картовите разплащания стават все по-популярни. Бързината и удобството са основни фактори, които карат от ден на ден хора да предпочетат точно картовия способ на разплащане. А с появяването на опцията за безконтактно заплащане в разнообразни търговски обекти, картите станаха още по-привлекателна опция на парите в брой.

Скорошно изследване на А1 България по отношение на настройките на обществото по отношение на използването и разплащането с карта демонстрира, че към днешна дата над 50% от българите избират картовите разплащания пред кешовите. 55% употребяват дебитна карта, 33% употребяват и дебитна, и кредитна карта, и над 60% са ползвателите на безконтактни пластики.

По-голямата част от интервюираните употребяват картата си повече от един път седмично, като значителен е процентът на тези, които се разплащат с нея всекидневно. Резултатите от извършената анкета сочат още, че 67% от хората пазарят в магазини за хранителни артикули с карта, а пазаруващите онлайн са 54%. 51% от интервюираните, пък, заплащат с карта в търговски обекти за техника. Голяма част от картовите заплащания са свързани с туристически услуги, като опазване на самолетни билети, нощувки в хотел и други сходни. Нарастват и заплащанията с карта в заведенията за хранене.

Веднъж достигнали до заключението, че се нуждаят от карта, потребителите всекидневно стартират да се лутат из множеството предложения, които оферират другите финансови институции, като най-често алтернативата се свежда до това каква карта да изберат – дебитна или кредитна. Основната разлика сред двете карти е, че при дебитната карта разполагаме със лични средства, до момента в който кредитната карта съставлява тип заем, провиснал от банка или кредитна компания.

Дебитната карта се употребява най-често, с цел да имаме достъп до средствата си по всяка време и на всички места, като размерът на тези средства се лимитира до наличностите ни по сметката. Важно изискване за приемането на дебитна карта е да имаме подписан контракт с банка и надлежно разкрита разплащателна сметка, до момента в който кредитна карта можем да получим и от небанкова финансова институция. Обикновено издаването на дебитна карта става бързо и елементарно, до момента в който кредитната има повече равнища на утвърждение, само че в днешно време редица компании оферират улеснен достъп до кредитни артикули с много преференциални условия.

Сред тези артикули е и А1 кредитна карта. Картата е налична за клиенти на мобилни и закрепени услуги от А1 и съставлява интернационална, безконтактна, кредитна карта MasterCard, която се радва на извънредно опростена процедура по кандидатстване. В момента клиентите, които са кандидатствали и сключили контракт за A1 Кредитна карта в интервала от 20 май до 30 юни 2019 година, и чиято карта е задействана до 15 юли 2019 година, ще могат да се възползват от 0% рента върху усвоените суми за интервал от 45 дни.

И дебитните, и кредитните карти имат своите особености във връзка с изискванията и таксите по тях. Обикновено дебитните карти изискват заплащането на месечна такса в относително дребен размер. В взаимозависимост от изискванията по контракта ползвателят на картата дължи също по този начин избрани такси за изтегляне от банкомат, заплащания посредством POS терминал или онлайн, като тези такси са разнообразни за страната и чужбина. От друга страна с изключение на по-високи такси за обслужване и прилагане, кредитните карти изискват и заплащането на рента, която още веднъж се разграничава по отношение на кредитния предел, периодите за погасяване и други Така да вземем за пример А1 кредитна карта е с кредитен предел до 3 000 лв., закрепен месечен лихвен % от 1,48% и годишен % на разноските (ГПР) в размер на 18.95%. Телекомът предлага А1 кредитна карта изцяло гратис – без такса за издаване, без месечни и годишни такси за обслужване. В допълнение към това клиентите не дължат никакви такси при заплащане на POS терминал.

Според изследването на А1 36% от интервюираните акцентират като преимущество на кредитните карти неналичието на терзание за средства в банковата сметка, а 26% - гратисния интервал без начисления на лихви.

Друга основна разлика сред дебитните и кредитните карти е опцията за разплащане с тях. Това важи в изключително огромна степен при пътешестване в чужбина, защото на някои места се одобряват единствено кредитни карти. Много постоянно кредитната карта е желан способ за заплащане от страна на хотели и самолетни компании, защото посредством нея клиентът би могъл да предплаща обещано заплащане при потребност, а в същото време фактът, че е ползвател на кредитна карта, алармира на търговеца, че приходите му са сигурни и тествани. В допълнение към това използването на кредитна карта нерядко носи спомагателни облаги на своя собственик под формата на отстъпки и разнообразни бонуси.

При избора на съответен тип карта, с изключение на, че е добре клиентът да е осведомен по отношение на всички условия и характерности на другите артикули, значимо е също по този начин той да намерения по какъв метод изборът на съответен артикул ще му се отрази в дълготраен проект. Така да вземем за пример в случай че планирате да кандидатствате за потребителски или ипотечен заем, може би кредитната карта е по-удачният вид за вас, тъй като посредством нея ще имате опция да натрупате кредитна история, а тя е изключителна значима за образуването на кредитния рейтинг и евентуалните условия, които бихте могли да получите при кандидатстване за заем.

33% от интервюираните в изследването на А1 показват, че картата им дава сигурност и още толкоз, че им е по-бързо и комфортно да заплащат с карта. Експертите предвиждат, че от ден на ден ще пораства броят на ползващите както дебитни, по този начин и кредитни карти, тъй като това дава на хората повече независимост, еластичност и разнообразни благоприятни условия за ръководство на средствата. При всички положения най-важното е човек да направи осведомен избор, с цел да може да се възползва по най-хубавия и ефикасен метод от съответния финансов артикул.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Фандъкова: Предстои тежък ремонт на бул. Фандъкова: Предстои тежък ремонт на бул. " България "  За ареста на служител на реда: Не е станал дилър на дрога за 2 месеца За ареста на служител на реда: Не е станал дилър на дрога за 2 месеца  <br> Слънчево затъмнение в Рак - <b> най-подходящото време за... </b> <br>
Слънчево затъмнение в Рак - най-подходящото време за...
 <br> <strong> Тъмната страна </strong> на великите персони, които считаме за <strong> светци </strong> <br>
Тъмната страна на великите персони, които считаме за светци
 1 Най-сексапилните футболни съпруги (СНИМКИ)  1 Доказани изгоди от смеха за здравето (ВИДЕО)  1 Backstreet Boys: От любимци на тийнейджърките до секси татенца (СНИМКИ)  1 Четири освежаващи коктейла, които да опитате това лято --> АКЦЕНТИ  Най-сексапилните футболни съпруги (СНИМКИ) Най-сексапилните футболни съпруги (СНИМКИ)  Доказани изгоди от смеха за здравето (ВИДЕО) Доказани изгоди от смеха за здравето (ВИДЕО)  Backstreet Boys: От любимци на тийнейджърките до секси татенца (СНИМКИ) Backstreet Boys: От любимци на тийнейджърките до секси татенца (СНИМКИ)  Четири освежаващи коктейла, които да опитате това лято Четири освежаващи коктейла, които да опитате това лято Последни  Дебитна или кредитна карта – коя да изберем? Дебитна или кредитна карта – коя да изберем?  <p>Мълния умъртви жена, трима оцеляха</p> Мълния умъртви жена, трима оцеляха  <p>Тежка злополука с рейс край Бистрица</p> Тежка злополука с рейс край Бистрица  <p>Жертви, пъклен жеги над Западна Европа, над 45 градуса във Франция</p> Жертви, пъклен жеги над Западна Европа, над 45 градуса...  <p>България още веднъж на <strong>Световно по футбол</strong>, само че за емигранти (ВИДЕО)</p> България още веднъж на Световно по футбол, само че за емигранти...  <p>Акция в София, прокуратурата удря измамите с ТЕЛК</p> Акция в София, прокуратурата удря измамите с ТЕЛК  Напрежение към Су-25, Каракачанов: Има контракт, не е съществено Напрежение към Су-25, Каракачанов: Има контракт, не е...  Ученици хвърлиха димка на метростанция Ученици хвърлиха димка на метростанция " Сердика "  <p>Съпругите на международните водачи <strong>ядоха шарани и се возиха на рикши&nbsp;</strong></p> Съпругите на международните водачи ядоха шарани и се возиха...  Светослав Костов Съвет за електронни медии избра нов общоприет шеф на БНР  <p>Няколко скъпи съвета за <strong>справяне с жегите</strong></p> Няколко скъпи съвета за справяне с жегите  Взривиха моста в Генуа (ВИДЕО и СНИМКИ) Взривиха моста в Генуа (ВИДЕО и СНИМКИ)  Падна част от тавана на подлеза на Спортната палата Падна част от тавана на подлеза на Спортната палата  ВЕДЖИ - вкусотия с кашкавал и сирене, идеална за лятото ВЕДЖИ - вкусотия с кашкавал и сирене, идеална за лятото  <p>Инверсионните следи на самолетите са <strong>по-вредни от СО2</strong></p> Инверсионните следи на самолетите са по-вредни от СО2  ГЕРБ упрекна Българска социалистическа партия в двуличие за автомагистралите: Измама ГЕРБ упрекна Българска социалистическа партия в двуличие за автомагистралите: Измама  <p><strong>Алекс Петканова:</strong> Най-вкусно готви майката на Дани</p> Алекс Петканова: Най-вкусно готви майката на Дани  Премиерен сезон на „ Хавай 5-0 “ и селекция от излъчвания през юли Премиерен сезон на „ Хавай 5-0 “ и селекция от излъчвания...  Спасиха близначета с неповторима интервенция Спасиха близначета с неповторима интервенция  хакери хакерска атака Западни хакери пробили съветския ИТ колос " Яндекс " Всичко от през днешния ден Виц на деня Дете към татко математик: - Тате, тате, по какъв начин се написа цифрата 8? - Много елементарно, моето момче, пишеш знака за безконечност, и след това му правиш…
Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Заведение изникна до вълните в Ахтопол Заведение изникна до вълните в Ахтопол  Сами ли сме във Вселената? Милиарди планети с условия за живот Милиарди планети с условия за живот  Двойка се венча пред хиляди непознати - Северняшка женитба в наши дни  Вековната билка с чудно деяние  Една именита жена на 70 - Мерил Стрийп!  Лицата на българското минало в фотоси Лицата на българското минало в фотоси Водещи вести  Напрежение към Су-25, Каракачанов: Има контракт, не е съществено Напрежение към Су-25, Каракачанов: Има контракт, не е съществено  <p>Тежка злополука с рейс край Бистрица</p> Тежка злополука с рейс край Бистрица  Заведение изникна до вълните в Ахтопол Заведение изникна до вълните в Ахтопол  <p>Тръмп размаха пръст против Путин, той се засмя</p> Приключи срещата на Путин и Тръмп, " Имаме какво да приказваме "  <p>Акция в София, прокуратурата удря измамите с ТЕЛК</p> Акция в София, прокуратурата удря измамите с ТЕЛК  Карина Манта и Джоузеф Джонсън Карина и Джо, които възпламениха леда с едно самопризнание  <p><span style= „ Толкин “ печели фена с въображение и страст  <p>Уникални фотоси на <strong>Слънчев бряг преди близо 50 години</strong></p> Уникални ретро фотоси на Слънчев бряг преди близо 50 години  <p>Мълния умъртви жена, трима оцеляха</p> Мълния умъртви жена, трима оцеляха  <p>Жертви, пъклен жеги над Западна Европа, над 45 градуса във Франция</p> Жертви, пъклен жеги над Западна Европа, над 45 градуса във Франция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР