Космическа сеизмология“ е публична лекция, която ще се проведе на

...
</TD
>Космическа сеизмология“ е публична лекция, която ще се проведе на
Коментари Харесай

Проф. д-р Бойко Рангелов изнася публична лекция в Пловдив

" Космическа сеизмология “ е обществена лекция, която ще се организира на 15 май 2024 година от 18:00 часа в зала " Планетариум “ на Регионален природонаучен музей - Пловдив от проф. Бойко Рангелов

Проф. доктор Бойко Рангелов ще опише на аудиторията за проучванията на галактическите сеизмичните феномени в Слънчевата система. Засега, с изключение на земетресенията, които тормозят жителите на Земята, учените са записали на място лунотресения и марсотресения. Има и ясни данни за слънцетресения. По какво се отличават сеизмичните феномени на Земята, Луната, Марс, а може би и на други тела от Слънчевата система е въпрос с нараснала компликация. Тя идва от изненадващите резултати и от това, че откритите сеизмични събития на Земята, Луната и Марс, демонстрират такива странни разлики, че дават учредения на някои учени, да се съмняват в единния им генезис.

За разрешаването на тези загадки, се употребяват все по изтънчени способи за регистрация, интерпретация, съпоставяне и пояснение на следената сеизмичност. Оказва се, че от дистанцията на милиони километри, могат да се учат свойствата на телата от Слънчевата система благодарение на сеизмологията.

Напоследък пораждат и въпроси свързани с обживяването на други спътници и планети в Космоса. Дали на бъдещите поданици на Луната и Марс, ще се наложи да подхващат ограничения за намаляване на сеизмичния риск? За това – по какво си наподобяват и разграничават земетресенията, лунотресенията, марсотресенията и някои предстоящи на другите тела от Слънчевата система сеизмични събития, е тази обществена лекция, наречена " Космическа сеизмология “.

Бойко Рангелов е постоянен професор в Геопроучвателния факултет на Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски “ в София. Дипломира се в същия университет по геофизика, има втора магистърска степен по Приложна математика в Техническия университет – София. Защитава докторат по сеизмология в Геофизичния институт на Българска академия на науките през 1986 година

Бил е началник на Секцията по сеизмология и зам.-директор на института (2002 – 2005). Две години е гост-професор (2003 – 2004) в JRC (Обединения теоретичен център) на Европейската комисия в Испра (Италия). Гост-професор в Университета на Болоня, Италия (2007 – 2008).

Публикувал е 20 книги и повече от 400 научни публикации и отчети в разнообразни издания по тематики на главните му научни ползи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР