22 хорови състави от България, Сърбия и Ангола ще изпеят

...
22 хорови състави от България, Сърбия и Ангола ще изпеят
Коментари Харесай

Уникално край Варна: 22 хорови състави от България, Сърбия и Ангола ще пеят заедно

22 хорови сформира от България, Сърбия и Ангола ще изпеят дружно песента " Sing a song ". Това ще се случи на Международния хоров фестивал " Черноморски звуци “, който ще се организира от 12 до 16 юни в Балчик.

От 2011 година, при започване на месец юни, Белият град - един от най-живописните обитаеми места по българското Черноморие, посреща хорови сформира, композитори и диригенти от Европа и света. Това са 4-ри дни музика, море, любов, споделеност, концерти и ателиета, нови другарства и бъдещи планове. Д-р Валентина Георгиева, диригент на разбъркан хор " Черноморски звуци “ и артистичен шеф на фестивала, основава събитието с концепцията да строи мостове сред култури, народи, композитори и диригенти, и да покаже Балчик на света. И съумява. С прелестен екип, за 11 години Балчик дава сцена на 214 хорови състава и вокални групи от всички жанрове и категории, близо 6000 артисти от 23 страни Европа, Азия, Америка.

Хоровите работилници са неговия признак.

Всички участници във фестивала, хора, които в никакъв случай не са се срещали, хора които приказват на разнообразни езици, се сплотяват и музицират дружно в неповторима атмосфера и дух на другарство.

Ambroz Copi, Josu Elberdin, Juha Holma, Ваня Монева, Петър Крумов, Георги Андреев, Михаил Делчев, Атанаска Попова, Катя Барулова, Милена Димитрова са единствено част от имената на хората, които застават отпред на тези интернационални фестивални хорове от над 200 индивида.

Тази година (2024) от 12 до 16 юни доктор Ваня Монева, един от най-харизматичните български хорови диригенти ще управлява ателие " Фолклор и актуалност “.

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола ще запеят дружно във финалната вечер " Sing a song " – Химна на фестивала, под диригентството на доктор Валентина Георгиева – основател и артистичен шеф на събитието.

В дните на фестивала от 12-ти до 16-ти юни на сцените в ДКЦ " Двореца “, ТИЦ " Мелницата “, пл. " 21-ви Септември “ и НЧ " Паисий Хилендарски-1870 “ ще се показват:

6 хорови обединения от града хазаин, 2 хора и един отбор от Добрич, 4-ри състава от Варна, хорове от Шумен, Ловеч, Русе, Велико Търново и 3 състава от Сърбия и Ангола.

Изданието още веднъж е под патронажа на Министерстов на културата и кмета на община Балчик, господин Николай Ангелов и се посвещава на 110 години от основаването на хорът основател и мотор на фестивала – разбъркан хор " Черноморски звуци “. Цялата информация за събитието в уеб страницата: https://chernomorskizvutsi.com/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР