пристанището на Хавана в понеделник след петдневните военни учения в

...
пристанището на Хавана в понеделник след петдневните военни учения в
Коментари Харесай

Руските военни кораби напуснаха Куба

пристанището на Хавана в понеделник след петдневните военни учения в Куба , оповестява АП.

Припомняме, че учението се възприе от някои като проява на мощ от страна на Москва, до момента в който Съединени американски щати и други западни страни поддържат Украйна във войната.

участваха в  ученията. 

Не е ясно коя е идната дестинация, макар че американски чиновници споделиха преди дни, че корабите може да спрат и във Венецуела.
 Съединени американски щати не усеща опасност от акостиралите съветски кораби в Куба
Съединени американски щати не усеща опасност от акостиралите съветски кораби в Куба

Пентагонът счита идването на съдовете за рутинно

Длъжностни лица от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън обявиха предходната седмица, че или демонстрират прекачване на ракети. Все отново Съединените щати акостираха подводница, USS Helena, във военноморската база в залива Гуантанамо в Куба.

Американската военноморска база, ситуирана в югоизточната част на острова на към 1000 километра от столицата Хавана , се смята от кубинското държавно управление за нелегално окупирана територия.

Миналата седмица съветските кораби дойдоха в пристанището , откакто съветското министерство на защитата заяви, че флотът е провел сполучливо военни учения в Атлантическия океан, симулирайки ракетна офанзива против цели, които може да са на повече от 600 километра.

Флотът, формиран от фрегатата " Горшков ", атомната подводница " Казан ", танкера " Пашин " и буксира " Николай Чикер ", беше посрещнат в Хавана с 21-оръдеен салют.

Президентът на моряците, съгласно обява на президента в обществената медийна платформа X,  (бивш Twitter).

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отхвърли наличието на американската подводница в базата Гуантанамо, заявявайки, че е нежелана и неканена.
 Канада пази изпращането на транспортен съд до Куба за въздържане на Русия
Канада пази изпращането на транспортен съд до Куба за въздържане на Русия

Съединени американски щати, и Куба настояват, че съветските военни кораби не съставляват опасност за района

Патрулният транспортен съд на канадския флот " Маргарет Брук " влезе в пристанището на Хавана в петък. Канадското държавно управление, подложено на критика от опозиционните законодатели за изпращането на патрулен транспортен съд в Хавана, до момента в който съветски кораби са били там, в понеделник съобщи, че визитата е имало за цел да изпрати обръщение за въздържане на Москва.

" Разполагането... изпраща доста ясно обръщение, че Канада разполага със способна войска и ние няма да се поколебаем да създадем каквото се изисква, с цел да защитим националния си интерес ", сподели министърът на защитата Бил Блеър пред кореспонденти.

" Канадските въоръжени сили ще продължат да наблюдават придвижванията и активността на съветските кораби ", добави той. " Присъствието е въздържане. Ние присъствахме. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР