Близките на 21-годишния младеж, за чиято смърт е обвинен 18-годишният

...
Близките на 21-годишния младеж, за чиято смърт е обвинен 18-годишният
Коментари Харесай

Майката на пронизания с нож Ангел : Не знам как ще гледам убиеца му в съда

Близките на 21-годишния юноша, за чиято гибел е упрекнат 18-годишният Никола Райчев, се събират преди делото, с цел да покажат своя яд и болежка. 

Осем месеца след убийството на 21-годишния Ангел Здравков от Пазарджик, който бе прободен с нож, на 19 юни в окръжния съд е първото съвещание. Момчето бе намушкано смъртоносно от 18-годишния Никола Райчев, някогашен ученик на локалната гимназия по механотехника. На 13 март окръжната прокуратура му повдигна обвиняване за предумишленото ликвидиране.

Първоначално следствието е за съзнателно ликвидиране. По-късно обаче обвиняването е прецизирано и стореното от младежа е квалифицирано като ликвидиране по изключително непосилен метод. Основанието за това е заключението на тройната съдебно- здравна експертиза, според която потърпевшият е умрял вследствие на нанесени две прободно-порезни рани – в бедрото и в корема, а гибелта е настъпила по изключително непосилен метод.

В резултат на събраните доказателства излиза наяве, че действието е осъществено и преднамерено. Спрямо Никола Райчев е взета мярка “задържане под стража ”.

Трагедията се разигра към 18,40 ч на 29 септември 2023-а пред жилищен блок в кв. “Запад ”, където Никола Райчев пресрещнал Ангел, до момента в който говорел с тяхна обща позната. Преди време Райчев имал връзка с нея.

След разменени реплики Никола намушкал най-хладнокръвно момчето, което издъхнало на път за болничното заведение, а килърът избягал в незнайна посока. Полицаите обаче влизат по дирите му и задържат Райчев на Централната жп гара в София.

Според прокуратурата против него е имало образувано досъдебно произвеждане през 2021 година за отвличането на момиче, което обаче е било прекъснато заради липса на доказателства.



След като бе хванат, Райчев отхвърли да дава показания и да апелира мярката за неотклонение и от задържането си до момента е в ареста в Пазарджик. Делото се чака от близки и другари на починалото момче, които упорстват за заслужено наказване за невъзмутимия причинител на убийството.

Осем месеца без теб, скъпо мое момче! Осем празни месеца без нашето дете. Осем месеца от проклетата дата, която унищожи живота ни. Осем месеца от жестокото ликвидиране на един младеж, погубен невъзмутимо от един урод. Скъпо мое момче, толкоз доста ни липсваш, че думите в никакъв случай няма да стигнат да опишем неналичието ти, написа в страницата “Справедливост за Ангел ” майка му Михаела Здравкова.

Тя недоумява какви са тези родители, които са основали деца и са ги оставили на произвола.

“Майката ги зарязала, подмятани, сякаш гледани от бащата, след това сякаш гледани от майката (ако може да се назова така). И по този начин, липса на образование, липса на фамилни връзки, липса на надзор, на морал.

Това не са родители, и те са отговорни тъкмо толкоз, колкото и техният урод палач, те би трябвало да са дружно с него в пандиза.

И не майката да му върви на рандеву в пандиза. Защо ѝ дават това право? Аз мога ли да си видя детето, което беше убито от нейния урод, по този начин и тя не би трябвало да го вижда.

Не знам по какъв начин ще го виждам в правосъдната зала този Никола. Защо страната и ние, данъкоплатците, би трябвало да устояваме убийци, паразити?! Бях изумена, когато прочетох от материалите по досъдебното произвеждане, че майка му го отписала от учебно заведение, тъй като нямало повече какво да научи от учителите там?! Майка му ще наема юристи, ще му върви на рандеву, а аз на моето дете няма да отида на рандеву, тъй като е мъртво ”, ридае Михаела.

Тя е  сред 43-мата нови членове на клуба “Достойните българи ” на вестник “24 часа ”. По Коледа Михаела Здравкова направи над 600 мечета, с цел да подари парите от продажбата им на сираци. Въпреки голямата си загуба Михаела има вяра, че всички би трябвало да отворим сърцето си за положителното.

Предстои по делото да бъдат разпитани 30 очевидци.

“Мисля, че то ще се проточи, а брачният партньор ми счита, че бързо ще завърши и килърът ще получи обективна присъда - пожизнен затвор. Дано всичко завърши бързо и той да влезе в пандиза, където му е мястото. Аз се увещавам, че нарушителите имат повече права от потърпевшите. Ето в този момент - той има рандеву, има психолози, с нас нито един психолог не се е свързал, а ние какво - ще седим и ще чакаме да си получи заслуженото.

Той не би трябвало да има права, както лиши правата на моето дете да живее, по този начин желая да се лишават и неговите. Моля се и запалвам свещичка в църквата – да получи заслужена присъда ”, споделя 46-годишната жена. Родителите на Ангел всеки ден са на гроба на сина си и ридаят безутешно.

“Осем месеца тъгата не стопира да дълбае сърцата и душите ни... Осем месеца на безсънни нощи, изпълнени със мемоари за Ангел. Думите към момента не могат да опишат голямата празнота, която остана в нас, откакто нашето ангелче беше грубо отнето. Всеки ден не стопираме да се питаме за какво това се случи. Ангел не заслужаваше тази орис... ”, разяснява Никол Димитрова, другарка на убитото момче.

“Искаме да забележим килъра на Ангел зад решетките. Затворът е единственото място, където той би трябвало да бъде ”, уверена е Никол, която е другарка и на сестрата на Анчо - Денислава.

“На 19 юни, когато стартира правосъдният развой против този палач, от 9 часа ще се съберем пред съда преди първото му съвещание, за да покажем ясно и изрично нашия яд, болежка и непримиримост към беззаконието и несправедливостта. Убиецът на Ангел не би трябвало да остане ненаказан, а да получи доживотна присъда без право на подмяна.

Тази покруса раздруса освен фамилията на Ангел, само че и всички нас. Нямаме право да стоим безучастни и безмълвни. Трябва да се борим за правдивост за едно положително момче. Неговият живот беше пресечен по отблъскващ метод и ние няма да позволим тази неправда да бъде забравена ”, безапелационна е Никол.

“Нека покажем, че сме дружно, че сме мощни и че няма да поносим безнаказаното лишаване на човешки живот. Присъединете се към нас. Нека бъдем до семейство Здравкови. Нека желаяме правдивост освен за Ангел, само че и за всички жертви на принуждение ”, приканват приятелите на Ангел.

“Искаме да живеем в страна, в която животът на всеки човек е предпазен. Това е нашият метод да кажем, че животът на всеки е скъп, че нито една загуба не би трябвало да остава незабелязана, а убийците да бъдат съдени строго. Това е нашият метод да почетем паметта на Ангел и да заявим, че няма да приемем това безчовечие като нещо обикновено.

Ние би трябвало да бъдем мощни макар болката. Трябва да бъдем единни. За Ангел. За всички нас ”, споделят младежите, решени да се борят до дъно за заслужено наказване по отношение на причинителя на жестокото ликвидиране.

“Уважаеми родители, възпитавайте децата си, с цел да станат положителни хора! Нека няма повече погубени млади животи и почернени фамилии! Нека спрем насилието! ”, вълнуват се младежите, които всеки ден носят цветя пред дома на намушканото момче.

Родители от Пазарджик се възмущават и за какво майката на Никола Райчев - Гергана Михайлова, към момента работи като зам.-директор на Регионалния исторически музей в града. Как тази майка е възпитала сина си – на такава млада възраст да е толкоз нападателен и да отнеме почтен човешки живот?

“За бащата какво да кажем. Убиецът най-вероятно е карал кола, която той му е купил или дал за прилагане ”, разяснява Мариана Димитрова.

“Кои са тези хора, които не са съумели да възпитат детето си и да го научат по какъв начин да управлява страстите си? Дали се оправят и в работата си или и там са неуспех, както са в родителските си отговорности? ”, пита Борислав Павлов.

“Никоя майчица, никой татко, никоя сестрица или брат, никой другар не заслужава това преживяване - да загуби едно богатство ”, разяснява Златка Йорданова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР