Държавите членки на ЕС дадоха окончателно одобрение на ключова мярка

...
Държавите членки на ЕС дадоха окончателно одобрение на ключова мярка
Коментари Харесай

Огромен скандал в Австрия заради нов зелен закон в ЕС

Държавите членки на Европейски Съюз дадоха дефинитивно утвърждение на основна мярка в региона на биоразнообразието - закон за възобновяване на природата в целия съюз.

Тази мярка идва, откакто австрийският министър на климата Леонор Гевеслер се опълчи на своя канцлер, с цел да я поддържа, съобщи Агенция Франс Прес.

Това даде на закона нужната поддръжка с болшинство, с цел да бъде признат, удостовери Белгия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз. Австрийският канцлер Карл Нехамер разгласи решението ѝ за " нелегално ".



Консерваторите разкритикуваха законопроекта, който разгневи някои европейски аграрни производители.

На 16 юни Гевеслер, която е член на Зелените, уточни, че ще гласоподава в поддръжка на законопроекта, отхвърляйки позицията на съдружния сътрудник на партията си - ръководещата консервативна партия, която е срещу него.

Нехамер, член на Австрийската национална партия, сподели преди гласуването в Европейски Съюз, че държавното управление ще подаде тъжба в Съда на Европейския съюз, в случай че Гевеслер продължи да гласоподава със " за ".

" Австрия би трябвало да се придържа към към този момент контрактувания си избор. Снощи федералният канцлер Карл Нехамер осведоми белгийското председателство на Съвета (на ЕС), че утвърждението на федералния министър Гевеслер за пренасочването на Европейски Съюз ще бъде нелегално ", се споделя в изказване на канцеларията.

Белгийският министър на околната среда Алейн Марон, който председателстваше на съвещанието отхвърли разногласието като " вътрешно несъгласие в Австрия ".

" Гласуването се прави от министрите към масата и в залата. И в това няма никакво подозрение. Това е методът, по който се работи ", сподели той пред кореспонденти, когато дойде за съвещанието.

Гевеслер съобщи, че решението ѝ да поддържа законопроекта е законно.

" Дълбоко съм уверена, че през днешния ден е денят за деяние... Това е съдбоносен ден за природата и нашата планета в Европа ", сподели тя пред кореспонденти преди гласуването.

Спорът сред Нехамер и Гевеслер е най-сериозното различие, откогато Народната партия и Зелените влязоха в нелека коалиция през 2020 година, и идва преди националните избори, планувани за септември.

През февруари законодателите на Европейски Съюз дадоха дефинитивно утвърждение на законопроекта, преодолявайки опитите на консерваторите да го торпилират.

Правилата са централна част от амбициозните екологични цели на Европейски Съюз в границите на " Зелената договорка ", само че някои селскостопански служащи настояват, че те заплашват техния занаят.

В законодателството се споделя, че 27-те държави-членки на Европейски Съюз би трябвало да вкарат наложителни цели за възобновяване на най-малко 20 % от деградиралите сухоземни и морски екосистеми на блока. По-специално това важи за тези с максимален капацитет за хващане и предпазване на въглерод и за попречване и понижаване на въздействието на естествените бедствия.

Според Европейската комисия: " Природата в Европа е в обезпокоителен крах, като повече от 80% от местообитанията са в неприятно положение. Възстановяването на влажните зони, реките, горите, пасищата, морските екосистеми и типовете, които те приютяват, ще помогне ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР