Комисията публикува нова прогноза за икономиката на ЕС, в която

...
Комисията публикува нова прогноза за икономиката на ЕС, в която
Коментари Харесай

Добри новини за икономиката на ЕС според нова прогноза

Комисията разгласява нова прогноза за стопанската система на Европейски Съюз, в която се показват по-благоприятни вероятности за потребителите.

След спада в икономическата интензивност през 2023 година се чака темпът на инфлацията да продължи да понижава, а през 2024 година стопанската система на Европейски Съюз да означи еволюционен напредък. Този напредък се дължи значително на увеличените потребителски разноски, обусловени от по-високите заплати и по-големите благоприятни условия за работа.

По-конкретно, през 2024 година се чака стопанската система на Европейски Съюз да нарасне с 1%, а тази на еврозоната – с 0.8%. През 2025 година се чака растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира в допълнение. Същевременно инфлацията в Европейски Съюз, която доближи своя връх през 2022 година, доста понижа и се предвижда да спадне до 2.7% през 2024 година и до 2.2% през 2025 година

Пазарът на труда също се показва устойчиво. Въпреки забавянето на икономическия напредък, през 2023 година стопанската система на Европейски Съюз разкри над 2 милиона работни места. През последното тримесечие на годината интензивността и заетостта на лицата на възраст 20-64 години доближиха рекордно високи стойности. До март 2024 година нивото на безработица в Европейски Съюз спадна до невиждано ниското равнище от 6%.

Въпреки това някои провокации не престават да съществуват. Растежът на вложенията се забавя, изключително при строителството на нови жилища, което оказва въздействие върху разнообразни браншове. Вследствие на това се чака лихвените проценти да се намаляват по-бавно от авансово плануваното.

Комисията разгласява четири стопански прогнози годишно, предоставяйки данни за Брутният вътрешен продукт и инфлацията във всички страни членки, Европейски Съюз и еврозоната.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР