Талибаните нарушиха днес мълчанието си по повод новината, че лидерът

...
Талибаните нарушиха днес мълчанието си по повод новината, че лидерът
Коментари Харесай

Талибаните не били знаели, че Аз Зауахири се намира в Афганистан

Талибаните нарушиха през днешния ден мълчанието си във връзка новината, че водачът на терористичната организация Ал Каида - Айман аз Зауахири, е бил погубен в неделя в Кабул от американски дрон, като обявиха, че не са знаели, че той се е намирал в Афганистан, съобщи АП.

" Правителството и управлението не са били осведомени за това, което се твърди ", написа в есемес до АП Сухайл Шахин, началник на политическото бюро на талибаните в Доха, Катар. По думите му в този момент се води разследване, което би трябвало да удостовери истинността на изказванията и управлението на талибаните също дискутира въпроса.

Тези думи опонират на изказванията на представители на Съединени американски щати по отношение на въздушния удар, при който бе погубен Аз Зауахири. Според тях водачът на Ал Каида се е намирал в къща на почитан консултант на втория човек в йерархията на талибаните Сираджуддин Хакани, който е вътрешен министър в държавното управление и оглавява могъща секта в придвижването.

Ликвидирането на Айман аз Зауахири на балкона на леговище му в Кабул в допълнение обтегна връзките сред Запада и талибаните, в миг, в който техният режим изпитва мощна потребност от парични приходи извън, с цел да се оправи с икономическата рецесия след отдръпването на американските войски от Афганистан. В подписаното в Доха през 2020 година съглашение талибаните се задължаваха да не дават леговище на членове на Ал Каида или лица, които готвят набези против Съединени американски щати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР