През изминалия уикенд младата ни надежда в автомобилните спортове, Никола

...
През изминалия уикенд младата ни надежда в автомобилните спортове, Никола
Коментари Харесай

Първият българин с победа във Формула 3: Кой е Никола Цолов-Българския лъв

През миналия уикенд младата ни вяра в автомобилните спортове, Никола Цолов, реализира нещо, което никой различен българин не беше успявал до този миг – победа в съревнование от Формула 3.



" Когато участвах в интернационалните надпревари и коментаторът постоянно даваше прякори на водачите в челото. Така се появи “българският лъв ” и взех решение да го запазя. Постепенно станах прочут с този прякор, даже в България, което е доста благо. Освен това лъвът идва от герба ни, на който има два лъва. Много съм горделив, тъй като никой мой съотечественик не е реализирал нещо сходно на това равнище. Гордея се да представям страната си и се надявам да стана първият българин във Формула 1, това е фантазията ми ", изяснява в изявление младата вяра.
От картинга в мола до пистата на Формула 3


Никола Цолов е роден на 21 декември 2006 година в София в фамилията на Мира и Димитър Цолови. Баща му, компютърен експерт, възпламенява пристрастеността на Никола към автомобилните спортове, когато го водина картинг съревнование в закритата писта за картинг в София Ринг Мол. Това е моментът, когато бъдещето на Никола стартира да се обрисува.
Първистъпки
След първото картинг съревнование, бащата на Никола го записва на детски състезателен лагер в Националната спортна академия (НСА). Там, някогашният водач във Формула BMW, Германия, Николай Върбицалиев, вижда гения на младия Никола и споделя на татко му: " Синът ти има гений ". Това води до записването на Никола в Картинг академията за млади водачи на пистата в Кюстендил.
Професионално образование
В интервала 2016-2017 година Никола се образова професионално в академията, където усъвършенства своите умения и набира опит на пистата. Тези години са основни за развиването му като играч и го приготвят за бъдещите му триумфи.


Поканаот легендата
През 2021 година Никола получава неповторима покана от самия Фернандо Алонсо, легенда във Формула 1, да вземат участие дружно в конкуренцията за устойчивост „ 24 часа на Дубай “. Въпреки жестоката конкуренция, те съумяват да се класират на 3-то място – едно необикновено достижение за младия българин.

На идната година Алонсо става управител на българския гений, когато Никола е едвам 15-годишен. През 2022 година Фернандо основава лична мениджърска компания „ A14 Management “, като точно Цолов става първият водач, включил се към нея и получава място в Испанския шампионат на Формула 4.

От 21 старта, българският водач печели общо 13 победи и записва в актива си 15 полпозишъна и 17 най-бързи обиколки, също по този начин поставярекорд за най-вече извоювани точки,като печели 400 точки в границите на един сезон.
Формула 3
През септември 2022 година българският играч взе участие в следсезонните проби наФормула 3наФИА– (международна автомобилна федерация), като се състезава за тима „ ART Grand Prix “.

На 25 май 2024 година записва първата си победавъв Формула 3 - шампионата в Монте Карло.

Цолов потегля от първа позиция и не изпускапървото място до самия завършек на 23-те обиколки.
По пътя към Формула 1
През март 2022 г.официално става част от„ Alpine F1 Racing Team “и академията на тима за развиване на млади гении по пътя им къмФормула 1.

Никола Цолов освен демонстрира извънреден гений и непримиримост, само че и потвърждава, че с вярната поддръжка и доста труд, триумфите са неизбежни.

Пътят му до успеха във Формула 3 е изпълнен с провокации, само че той продължава да се изкачва нагоре, малко по малко, оставяйки след себе си незабравими моменти и вдъхновявайки младите генерации на България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР