Норвегия предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна стъпка

...
Норвегия предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна стъпка
Коментари Харесай

Норвегия предаде документите за признаване на Палестина

Норвегия съобщи дипломатически документи на палестинския министър председател като последна стъпка към признаването на самостоятелна палестинска страна.Ирландия и Испания дружно с Норвегия поеха ангажимент за признание на палестинска страна – историческа стъпка, която ускорява изолацията на Израел повече от седем месеца след началото на войната му против Хамас в Газа.Предаването на документите от норвежкия министър на външните работи Еспен Барт Ейде на премиера беше направено в Брюксел, където Мохамад Мустафа ще се срещне и с външните министри на страните от Европейския съюз и високопоставени чиновници на Европейски Съюз, с цел да набере поддръжка за палестинците. Самата Норвегия не е част от 27-членния блок.
Признанието значи доста за нас. Най-важното нещо, което всеки може да направи за палестинския народ, е да го признае за самостоятелен, стойностен народ в този район. Така способства за мирния живот на всички негови деца и население. Така че, това е огромна договорка за нас.
Мохамад Мустафа – министър председател на Палестинската автономност

Дипломатическият ход на Осло, Мадрид и Дъблин е мощен подтик на поддръжката за палестинските публични лица, които от десетилетия се стремят да основат страна със столица в Източен Йерусалим, в Западния бряг и в линията Газа – територии, които Израел завзе през войната в Близкия изток през 1967 г и към момента управлява.Официалното признание от страна на Норвегия, Испания и Ирландия, които имат другарски връзки както с израелците, по този начин и с палестинците, като от дълго време се застъпват за основаването на палестинска страна, е планувано за вторник.Около 140 страни – повече от две трети от Организацията на обединените народи – признават палестинската страна, само че болшинството от 27-те страни от Европейски Съюз към момента не го прави. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР