Световните пазари може да се сблъскат с недостиг на дизелово

...
Световните пазари може да се сблъскат с недостиг на дизелово
Коментари Харесай

Ще остане ли Европа без дизел

Световните пазари може да се сблъскат с дефицит на дизелово гориво заради продължаващата война в Украйна, а в Европа това може да докара до нормиране на горивото. Тази прогноза беше направена на конгрес, извършен от Financial Times (FT) в Швейцария, на която участваха ръководители на компании, профилирани в търговията със първични материали и нефт.

Според техните оценки, заради наложените наказания против Руската федерация, доставките на съветски нефт могат да бъдат понижени с 3 милиона барела дневно. Освен всичко друго, това ще се отрази съществено на наличността на дизелово гориво в Европа, към 15% от потреблението на което е обезпечено от съветски нефт.

" Сега всички се тормозят за доставките на дизел. Половината от вноса в Европа идва от Русия, а другата половина от Близкия изток. Вече има систематичен дефицит на дизел ", сподели търговецът на нефт на Vitol Ръсел Харди. Според него, преходът от бензин към дизелово гориво в Европа ще изостри дефицита, а въвеждането на нормиране на Стария континент е вероятен сюжет, даже в случай че рафинерията успее да промени съотношението сред дизел и създаван бензин.

Торбьорн Торнквист, съосновател на компанията за търговия с нефт Gunvor, счита, че това не е просто европейски, а " световен проблем ". Той уточни също, че търговците на европейския газов пазар са изправени пред съществени усложнения заради покачващите се цени на газа и тока и са принудени да се обръщат към своите държавни управления за заеми, защото към този момент нямат задоволително пари, с цел да приключат спот покупко-продажби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР