Световната здравна организация (СЗО) свиква второ спешно заседание следващата седмица,

...
Световната здравна организация (СЗО) свиква второ спешно заседание следващата седмица,
Коментари Харесай

СЗО отново заседава извънредно за маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) привиква второ незабавно съвещание идната седмица, с цел да реши дали маймунската шарка съставлява световна опасност за здравето, заяви CNBC.

Това се постанова, защото случаите набъбнаха до 9200.

Агенцията на Организация на обединените нации отхвърли предишния месец да разгласи световна изключителна обстановка в отговор на маймунската шарка. Но защото инфекциите се усилиха доста през последните няколко седмици, се чака организацията да промени решението си.
 СЗО се разтревожи, че маймунската шарка ще засегне деца и бременни дами
СЗО се разтревожи, че маймунската шарка ще засегне деца и бременни дами

Скоро още веднъж ще бъде призован Комитетът за изключителни обстановки

" Спешната комисия за маймунската шарка ще се събере още веднъж идната седмица и ще прегледа трендовете, какъв брой ефикасни са контрамерките и ще направи рекомендации " към страните и общностите, изправени пред епидемията, сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуална конференция.

От СЗО не са прецизирали в кой ден комисията ще заседава изключително.

Около 9 200 случая на маймунска шарка са докладвани в 63 страни до момента тази година - по отношение на малко над 6 000 към 4 юли, сподели организацията. Тази година са регистрирани и три смъртни случая от вируса.

Повечето хора по време на тази последна зараза се възвръщат от маймунска шарка за две до четири седмици, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати. Но вирусът предизвиква мъчителен обрив, който може да се популяризира по цялото тяло.

За финален път СЗО издаде световна изключителна обстановка в региона на опазването на здравето през януари 2020 година в отговор на епидемията от Covid-19 и идващия март я разгласи за пандемия.

За разлика от Covid, маймунската шарка не е нов вирус. Учените за първи път откриха маймунската шарка през 1958 г . при маймуни в плен, употребявани за проучвания, и потвърдиха първия случай на човек, инфектиран с вируса през 1970 година в нацията Заир, в този момент наречена Демократична република Конго.

Маймунската шарка е в същото семейство вируси като едрата шарка, макар че предизвиква по-леко заболяване. СЗО и националните здравни организации имат десетилетия опит в битката с едрата шарка, която беше оповестена за изкоренена през 1980 година Успешната битка с едрата шарка може да даде на здравните чиновници значими познания за битка с маймунската шарка.

Сегашната зараза от маймунска шарка е извънредно необикновена, тъй като се популяризира необятно в северноамериканските и европейските народи, където вирусът нормално не се среща. Европа е световният епицентър на епидемията, отчитайки повече от 80% от доказаните инфекции в международен мащаб през 2022 година Съединени американски щати са докладвали повече от 760 случая в 37 щата, Вашингтон и Пуерто Рико.
 Африка укори СЗО, че едвам в този момент се разтревожила за маймунската шарка
Африка укори СЗО, че едвам в този момент се разтревожила за маймунската шарка

Организацията взема решение дали да разгласи заболяването за световна изключителна здравна обстановка

Исторически, маймунската шарка се е популяризирала в ниски равнища в отдалечени елементи на Западна и Централна Африка , където гризачи и други животни са преносители на вируса.

Предаването сред хората е било релативно рядко в предишното, като вирусът нормално е прекосявал от животни към хора. СЗО съобщи, че интернационалната общественост не е вложила задоволително запаси в битката с маймунската шарка в Африка преди актуалната зараза.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР