Тази година ще видим ново поколение настолни процесори не само

...
Тази година ще видим ново поколение настолни процесори не само
Коментари Харесай

За процесорите AMD Ryzen 9000 ще се появят платки с логиките от серия 800

Тази година ще забележим ново потомство настолни процесори освен от Intel, само че и от AMD. Семейството Granite Ridge, основано на микроархитектурата Zen 5, се приготвя за платформата AM5. AMD би трябвало да показа първите детайлности за тази архитектура идната седмица на Computex 2024. Междувременно, нейните сътрудници се готвят да пуснат актуализирани AM5 дънни платки, които ще бъдат основани на нова линия комплекти систематична логичност.

Според последната информация, AMD възнамерява да „ настигне “ Intel в маркировката на чипсетите. В резултат на промяната на хъбовете X670/B650/A620 ще се появят чипсетите от серия 800, като X870. Трябва да се има поради, че бъдещите процесори Ryzen 9000 (Granite Ridge) също могат да се употребяват и с AM5 платките, основани на логичност от серията 600, посредством актуализиране на  UEFI фърмуера.

Партньорите на AMD към този момент са почнали да създават нови дънни платки. По-специално, Gigabyte реши да тества няколко нови решения за обновената AM5 платформа на модела B650E Aorus Pro X USB4. Става дума за поддръжка на интерфейса USB4, безжичните модули Wi-Fi 7 и конектора Sensor Panel Link, посредством който можете да свържете екран, изобразяващ друга систематична информация. Тази платка е получила и заздравен слот PCI Express x16, който съгласно производителя може да поддържа разширителни карти с тегло до 58 кг. Gigabyte ще употребява всички тези нововъведения в новото потомство AM5 платки.

Що се отнася до датите на стартиране на процесорите AMD Zen 5, устройствата, основани на мобилните чипове Strix Point, би трябвало да бъдат пуснати в края на лятото. Дебютът на гореспоменатия Ryzen 9000 (Granite Ridge) за настолните компютри ще се състои малко по-късно — евентуално тази есен. Приблизително по същото време Intel ще пусне и процесорите Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) за главната платформа LGA1851.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР