България подкрепя предложението на Хърватия и Словения за създаване на

...
България подкрепя предложението на Хърватия и Словения за създаване на
Коментари Харесай

Георги Тахов настоява пред ЕС за финансова подкрепа за фермерите при кризи

България поддържа предлагането на Хърватия и Словения за основаване на намеса в Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика, която обезпечава опцията за механизъм за " пъкъл хок " финансова поддръжка при положение на рецесия. Това съобщи министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов на съвещание на Съвета по земеделие и риболовство в Брюксел.

По негови думи рамката за ръководство на рецесии би трябвало да включва както принадлежности, които способстват за повишение на стабилността и конкурентостта на аграрния бранш, по този начин и бързо използвани изключителни ограничения за интервенция при пораждане на неподходящи пазарни процеси. Това предложение би следвало да се осъществя при последващо изменение на Регламента за Стратегическите проекти, съобщи Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните посочи, че " общата селскостопанска политика и в частност селскостопанският запас се нуждаят от съответен бюджет , който обезпечава сигурност, отбрана и заслужено подкрепяне на фермерите в изискванията на спешни обстановки. От значително значение е да се работи и за равнене в равнищата на директните заплащания. "
 Изплащат по-рано помощта на земеделските производители
Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Още от на следващия ден стартира погашение на 297 млн. лева

България предлага за разплащане по плановете от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020. През последните години няколко рецесии мощно засегнаха производството на селскостопанска продукция и фермерите изпитват от ден на ден усложнения, разяснява Тахов, като показва, че едно от тях е осъществяването на плановете в период.

По време на Съвета е била разисквана и обстановката на селскостопанските пазари в резултат на войната в Украйна. Министърът е обърнал внимание, че от началото на 2024 година в България се регистрира натоварен импорт на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна.

Настояваме за предприемане на защитни ограничения след влизането в действие на новия Регламент за самостоятелните търговски ограничения (АТМ), защото това основава съществено безпокойствие измежду представителите на бранша в страната, съобщи още Георги Тахов.

Според него едно от главните провокации пред селско стопанство е необятното нахлуване на по-екологосъобразни практики , без това да засегне продоволствената сигурност. По този въпрос той разяснява: " Повишаването на приноса на бранша към зеления преход не може да се реализира единствено с въвеждане на нови условия и ограничавания. На фермерите следва да бъдат предоставени съответни стопански тласъци за вдишване на екологични задължения, като по този метод ще се понижи рискът от занемаряване на аграрни действия и обезлюдяване на селските региони. "
 Към еврокомисар Румен Радев даде поръчка за нов метод в Европейски Съюз към зелената стопанска система
Към еврокомисар Румен Радев даде поръчка за нов метод в Европейски Съюз към зелената стопанска система

Изискванията би трябвало да се съблюдават и от производителите, които внасят продукция от трети страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР