Израелският въздушен удар тази нощ предизвика масивен пожар, при който

...
Израелският въздушен удар тази нощ предизвика масивен пожар, при който
Коментари Харесай

Израелският удар по палатков лагер в Рафах предизвика международно осъждане

Израелският въздушен удар тази нощ провокира солиден пожар, при който починаха 45 души в палатков лагер в град Рафах, Газа, оповестиха публични лица в понеделник. Това докара до отвращение измежду международните водачи, които приканиха за осъществяване на решението на Международния съд за прекъсване на израелската офанзива., предава Ройтерс.

Израелските танкове продължиха да обстрелват източните и централните региони на града в южната част на Газа в понеделник, убивайки осем души, оповестиха локалните здравни чиновници.

Израелската войска заяви, че, основана на " ", е ликвидирала военачалника на Хамас за Западния бряг и различен чиновник, виновен за нападенията против израелци. По-рано в неделя те оповестиха, че. 

Главният боен прокурор на Израел назова въздушния удар " доста сериозен " и съобщи, че е почнало следствие. " Израелските отбранителни сили (ИДФ) съжаляват за всяка щета на цивилни по време на войната ", сподели генерал-майор Ифат Томер Йерушалми на конференция в понеделник.

Атаката е осъществена в квартала " Тел Ал-Султан ", където хиляди палестинци потърсеха леговище, откакто  преди повече от две седмици.

Повече от половината от починалите са дами, деца и възрастни хора, оповестиха здравните чиновници в ръководената от Хамас линия Газа, като прибавиха, че броят на жертвите евентуално ще се усили, така като много хора, пострадали от пожара, са в сериозно положение с тежки изгаряния.

Израел продължи офанзивите против Рафах макар  в петък, който подреди да спре, аргументирайки, че решението на съда дава известна независимост за военни дейности там.
 Израел не изключва атака в Рафах и след заповедта на Министерски съвет
Израел не изключва атака в Рафах и след заповедта на Министерски съвет

Според израелските управляващи, те към момента имат право на някои военни дейности там

Реакции от международни водачи

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е " засегнат " от последните офанзиви на Израел. " Тези интервенции би трябвало да спрат. Няма безвредни зони в Рафах за цивилните палестинци ", написа той в X.

Германският външен министър Аналена Бербок и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел обявиха, че решението на Международния съд би трябвало да бъде почетено. " Международното филантропично право важи за всички, в това число и за дейностите на Израел по време на войната ", сподели Бербок.

" На фона на глада, на фона на отхвърли да се допусне помощ в задоволителни размери, това, на което станахме очевидци нощес, е безчовечие ", сподели ирландският външен министър Михол Мартин .

Египет осъди " умишленото бомбардиране на палатките на разселените хора " от израелската войска, оповестиха държавните медии, описвайки го като очевидно нарушаване на интернационалното право.

Саудитска Арабия също осъди израелската офанзива, а Катар съобщи, че ударът по Рафах може да попречва напъните за ходатайство за преустановяване на огъня и замяна на заложници.
 Италия: Израелските офанзиви против цивилни не могат да бъдат оправдавани
Италия: Израелските офанзиви против цивилни не могат да бъдат оправдавани

Най-острата реакция на Рим против израелската акция в Газа

Няма безвредна зона

На дневна светлина се видя, че лагерът съставлява единствено остатъци от палатки, усукани железни структури и обгорели движимости.

Болниците в Рафах , в това число полевата болница на Международния комитет на Червения кръст, не съумяха да се оправят с всички ранени, тъй че някои бяха преместени в лечебни заведения в Хан Юнис, по-на север в Газа, за лекуване, оповестиха медици.

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци   (UNRWA) съобщи, че обстановката е ужасяваща. " Газа е пъкъл на земята. Снимките от нощес са следващото доказателство за това ", написа UNRWA в X.

Повече от 36,000 палестинци са починали в израелската атака , оповестява министерството на опазването на здравето на Газа. Израел стартира интервенцията след набези на милиции, водени от Хамас, в южните израелски общности на 7 октомври, при които бяха убити към 1,200 души и хванати повече от 250 заложници, съгласно израелски източници.

Израел декларира, че желае да изкорени бойците на Хамас, укриващи се в Рафах, и да избави заложници, които съгласно тях се държат в региона. Но страната се сблъсква с световно наказание за неспособността си да предпазва живота на цивилните.

Израелските танкове продължиха да обстрелват периферията на Рафах, покрай граничния пункт от Газа в Египет, от 6 май насам и са навлезли в някои източни региони на града.
 Европейски Съюз обмисля лична задача в Рафах
Европейски Съюз обмисля лична задача в Рафах

Жозеп Борел подлага на критика Бенямин Нетаняху, че употребява подправени изказвания за антисемитизъм против МНС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР