Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10% в

...
Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10% в
Коментари Харесай

Хотелиери по Черноморието примамват с по-високи заплати

Хотелиерите по родното Черноморие покачват заплатите с най-малко 10% в опит да намерят фрагменти, с които да дават положително обслужване на своите посетители.

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 година България е в челото по растеж на туристи в Европа по отношение на 2019 година – растеж от 39% по отношение на първите три месеца на 2019 година Данните са на Министерството на туризма.

В началото на сезона се търсеха над 27 хиляди служащи по родното Черномирие. Според изследване за потребността от работна ръка на Института за пазарна стопанска система, Бургас е преди всичко листата с областите, където има липса на служащи. София е на второ място с дефицит от 26 700 души, на трето е Варна - 25 800 служащи и Пловдив на четвърто с 18 900 души.

Профилът на търсенето е извънредно хетерогенен, като в доста области водещ е туризмът, търговията и превоза. В навечерието на новия туристически сезон, работодатели в туризма по Южното Черноморие са обезпокоени за обезпечаването на обекти с личен състав.

Само за курортния комплекс „ Слънчев бряг ” са нужни 200 служащи, с цел да бъде обезпечено естественото протичане на летния туристически сезон. В навечерието на лятото хотелиери и шефове на заведения за хранене трескаво търсят фрагменти и макар увеличените заплати, такива и то готови няма. Отново ще се наложи импорт от трети страни, само че това са нискоквалифицирани служащи, които не могат да поемат обслужването на туристите.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР