Административният съд - София град (АССГ) е отказал да задължи

...
Административният съд - София град (АССГ) е отказал да задължи
Коментари Харесай

Съдът отряза искане - Сарафов да обяви какво е научил за Нотариуса

Административният съд - София град (АССГ) е отказал да задължи и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов да разкрие какви данни е разкрил във връзка с групата за въздействие върху магистрати към убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Това се споделя в известие на БХК, откъдето пробваха посредством съда да дадължат Сарафов да разгласи какво е научил.

Както и Клуб Z писа, откакто гръмна скандал посмъртно със посочения за търговец на въздействие, и. ф. основният прокурор разпореди осъществяването на служебни инспекции по преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов.

Според съобщение от 6 февруари на уеб страницата на прокуратурата, информация в деловодната система открила, че от 2004 година до февруари  2024 година са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов, по които е бил страна – обвинен, жалбоподател, очевидец и др. 

" Българският хелзинкски комитет изиска от и. ф. основен прокурор да даде детайлна информация за тези преписки, в това число техните деловодни номера, година, наблюдаващи прокурори, работни квалификации, фаза, в която се намират, актове, с които са решени, както и отчетите от инспекции, осъществени през последните пет години, във всички вероятно ангажирани с проблема прокуратури, включително софийските районна, градска и апелативна прокуратури ", пишат от БХК

От основния прокурор не са поискани материали по висящи следствия, спациално акцентират оттова. Въпреки това, през март заместничката на основния прокурор (сега длъжностен правосъден министър) Мария Павлова, отхвърля да даде желаните данни. Според нея декларираната информация „ не попада в кръга на публичната информация по формулировка " и „ за нея се ползват нормите на Наказателно-процесуален кодекс ".

" На процедура отводът е необорим само със нормата на член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, регламентираща достъпа до материалите по следствието само с разрешението на прокурор.

На 20 май 2024 година съдът удостовери отхвърли за даване на информацията и, сочейки общо Наказателно-процесуален кодекс като законово съображение, на процедура „ засекрети " всички цифри, индивидуализиращи преписките, заведени в прокуратурата с участник Мартин Божанов ", пишат през днешния ден от правозащитната организация.

При това решението не предстои на касационен надзор.

Ето и истинското известие на БХК от през днешния ден:

Съдът: Главният прокурор не дължи отговор за Мартин Божанов – Нотариуса

Административният съд – София град (АССГ) отхвърли да задължи основния прокурор да регистрира какви данни е разкрил при практикуване контролните си пълномощия по отношение на групата за въздействие върху магистрати, обвързвана с Мартин Божанов – Нотариуса. Това излиза наяве от решението на съда, постановено на 20 май 2024 година

В резултат на обществено изнесените данни Мартин Божанов – Нотариуса и групата към него бяха уличени във въздействие върху магистрати, а доверието в правосъдната система – съществено подкопано. Тези данни са доказани и изнесени в това число от настоящ арбитър – Владислава Цариградска. По този мотив, през февруари тази година и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов разпореди осъществяването на служебни инспекции по преписки и досъдебни производства, свързани със същото лице. Според съобщение от 6 февруари 2024 година на уеб страницата на прокуратурата, информация в деловодната система открива, че от 2004 година до февруари  2024 година са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с М.Б., по които същият е бил страна – обвинен, жалбоподател, очевидец и др. 

По мотив изнесените данни Българският хелзинкски комитет изиска от и. ф. основен прокурор да даде детайлна информация за тези преписки, в това число техните деловодни номера, година, наблюдаващи прокурори, работни квалификации, фаза, в която се намират, актове, с които са решени, както и отчетите от инспекции, осъществени през последните пет години, във всички вероятно ангажирани с проблема прокуратури, включително софийските районна, градска и апелативна прокуратури. 

От основния прокурор не са поискани материали по висящи следствия. Заявени са деловодни данни за преписки, по които могат да се вършат информации в публичния електронен портал на прокуратурата, както и актовете, с които тези преписки са решени. Редът за достъп до деловодните данни за прокурорските преписки под никаква форма не е регламентиран в Наказателно-процесуален кодекс. Деловодната активност е регламентирана в инструкция на основния прокурор, която той в никакъв случай не е разгласил, защото намира, че тя въобще не съставлява нормативен акт. Деловодните данни не съставляват предпазена от  закона загадка. Неясно е по какъв начин оповестението на тези цифри може да компрометира следствие. В същото време посредством тях всеки може да ревизира положението на кореспонденция в посочения електронен портал.

През март 2024 година заместничката на основния прокурор, понастоящем длъжностен правосъден министър, Мария Павлова, отхвърли да даде желаните данни. Според нея декларираната информация „ не попада в кръга на публичната информация по формулировка " и „ за нея се ползват нормите на Наказателно-процесуален кодекс ". На процедура отводът е необорим само със нормата на член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, регламентираща достъпа до материалите по следствието само с разрешението на прокурор.

На 20 май 2024 година съдът удостовери отхвърли за даване на информацията и, сочейки общо Наказателно-процесуален кодекс като законово съображение, на процедура „ засекрети " всички цифри, индивидуализиращи преписките, заведени в прокуратурата с участник Мартин Божанов.  Съдията намира, че " безспорно, събитията по процесното заявление, са от изключителна значителност за обществото ", само че " Наказателно-процесуален кодекс [...] планува, че разрастващото се при предварителна инспекция или досъдебно произвеждане, се охранява от така наречен следствена загадка ".

В същото време, без никакви усложнения БХК получи от административния началник на СГП достъп до данните за досъдебното произвеждане, водено за убийството на същото лице, в това число стадия на производството и имената на наблюдаващия прокурор. В друго решение на АССГ по-рано този месец основният прокурор беше длъжен да даде данните за всички производства (в това число техните номер, година, прокуратура и предмет), по отношение на които има постъпили тъжби за нарушаване на Европейската спогодба по правата на индивида.

Съдебното решение, препятстващо достъпа до информация за прокурорските преписки, свързани с Божанов, както и  до отчетите от инспекциите в прокуратурата през последните години, не предстои на касационен надзор. Така със съдействието на съда, всяка информация за осъществения (или не!) от основния прокурор надзор в прокуратурата по отношение на извънредно тревожни феномени,  придобили гражданственост като  " разтягане на прокурорски чадър ", " слагане на следствието на трупчета " и съставянето на прокурорски " шпицкоманди ", остава грижливо скрита зад паравана на следствената загадка.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР