Темата за проектната готовност на общините събра на среща днес

...
Темата за проектната готовност на общините събра на среща днес
Коментари Харесай

Проектната готовност на Плевен обсъдиха на форум представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор

Темата за плановата подготвеност на общините събра на среща през днешния ден в Националния пресклуб на Българската телеграфна организация (БТА) в Плевен представители на локалната власт, бизнеса и неправителствения бранш. Конференцията „ Европа на Балканите: Общо бъдеще “ се провежда по плана „ Европа на Балканите: Общо бъдеще “, изпълняван от Българска телеграфна агенция с поддръжката на Европейската комисия.

 За полемиката в Плевен дойде и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, който се срещна и с кмета на Общината доктор Валентин Христов. По време на диалога двамата разискаха хрумвания за наличието на Плевен в новинарския поток на национално и интернационално равнище.

От името на локалната власт в днешния конгрес се включиха ръководителят на Общинския съвет доцент доктор Иван Малкодански и Камелия Горненска, началник-отдел „ Наблюдение и надзор на стратегии и планове “ в Общината.

Работата по европроекти би трябвало да бъде измежду главните цели за всяка една община, уточни при започване на срещата регионалният шеф Николай Абрашев и акцентира значимостта на съдействието сред институциите на държавно и локално равнище.



Председателят на локалния парламент доцент доктор Иван Малкодански разяснява и съответно плановата подготвеност в община Плевен.

„ Проектната подготвеност е извънредно значима за Плевен, тъй като е съществено перо, въз основа на което можем да подобрим инфраструктурата на града, да създадем Плевен и общината по-привлекателни за хората и да накараме младите да избират родното място за своето развиване. Затова и нуждата Плевен да има добре готови екипи за работа по европейските стратегии бе измежду главните тематики, на които обърнахме внимание още при започване на мандата ни. По мое мнение Плевен разполага с всичко належащо, с цел да бъде в класацията на най-хубавите градове за живеене у нас - имаме красива природа, извънредно добре развита просветителна и здравна сфера, културни и исторически обекти. С малко повече старания и добър екип за подготовката на планове можем да създадем още доста за нашия район “.

По отношение на съответни планови хрумвания ръководителят на Общинския съвет подчертава върху няколко оферти:

„ Работим за това Плевен да бъде зелен и наличен град. За постигането на тази цел използваме опциите по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2021-2027 година и приготвяме план за озеленяването на града. В този мандат Общината залага и на модернизацията на материално-техническата база на образователните заведения. Друг приоритет в работата на екипа е Плевен да бъде деен и интегриран град. По стратегия „ Развитие на районите “ 2021-2027 година сме с висока степен на планова подготвеност по приоритет „ Интегрирано градско развиване “. Усилията ни са ориентирани и към финансирането на три значими плана за Плевен, за които разчитаме извънредно доста на поддръжка от страна на страната. Първият от тях е създаване на Спортната зала - оборудване за 3 200 души и 358 паркоместа, планува се да е многофункционална с благоприятни условия за разнообразни спортове – волейбол, тенис, фехтовка, баскетбол и други Сумата за построяването е към 30 милиона лева Вторият главен план за Плевен е обвързван със стадион „ Плевен “ - ще се ремонтират игрището с пистата и секторът за формалните посетители, а на втори стадий – трибуните. Около 20 милиона лева ще бъдат нужни за цялата реорганизация. Третият предпочитан план е кръгово кръстовище на изхода за София “, изясни доцент доктор Малкодански.

По Плана за интегрирано градско развиване за община Плевен са планувани над 70,7 милиона лева, уточни в границите на срещата и Камелия Горненска. „ Прави се всичко належащо в посока опциите, които ни дава програмния интервал 2021-2027, напълно да бъдат посрещнати от нас за решение на разпознатите потребности за нашия град за неговите поданици и посетители “, съобщи началникът на отдел „ Наблюдение и надзор на стратегии и планове “ в Община Плевен. Тя уточни, че по Плана за интегрирано градско развиване за Община Плевен са планувани над 70,7 милиона лева В избрания период по Плана са подадени 15 планови оферти от заинтригуваните и възможни страни. Те са на обща стойност над 162,2 милиона лева Отпаднали са три планови планове, а 12 от тях са приоритизирани в лист с съществени и аварийни планови планове, на стойност 159 милиона лева Част от тях са и три планови планове на Община Плевен. „ Първото е осъществяване на ограничения в просветителната инфраструктура на шест детски образователни заведения и създаване на едно ново учебно заведение за 28,5 милиона лева Втората планова концепция е доразвитие на интегрирания градски превоз на територията на града и общината за 29,5 милиона лева Предвижда се доставка на още електрически рейсове, реорганизация на контактната мрежа, усъвършенстване на токоизправителните станции и създаване тук-там за зарядни станции, както и фотоволтаични централи за лични потребности на общинския транспортьор. Системата за видеонаблюдение ще бъде актуализирана и надградена. Генералният проект за организация на придвижването също ще бъде създаден, дружно с Плана за устойчива градска подвижност “, съобщи още Горненска. По думите ѝ една от значимите планови хрумвания е евакуиране на автомобилния поток от централна градска част за по-бърз и елементарен достъп.

С евросредства се планува в Скобелев парк да бъде построена още зелена инфраструктура, паркоалеи, осветяване, видеонаблюдение, реставрация на съществуващите монументи и сграден фонд. В Регионалния исторически музей е планувано създаване на амфитеатър и нова експозиционна зала, за градът да стане по-привлекателен и предлагащ по-добри туристически артикули, добави Камелия Горненска. Тя заключи, че все още Община Плевен извършва 10 плана за 46 милиона лева от европейските фондове и е в добра планова подготвеност.

Информация по тематиката показаха и от Областния информативен център, като показаха, че в региона през миналия програмен интервал 2014-2020 са подписани 1 150 контракта с европейско финансиране. Общата стойност на вложенията е над 456 милиона лева Това е два пъти повече като вложения и контракти спрямо предходния програмен интервал, разяснява Игнат Димитров, шеф на Центъра. Той показа и новостите в стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ и цели, заложени в нея. Посочи и изискванията за кандидатстване по стратегия „ Развитие на човешките запаси “.

В полемиката взеха присъединяване още представители и на „ Енеркемикал “ ЕООД – град Белене, на сдруженията „ Мечи чал - Рожен “ и „ ОбзорАрт “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР