Страдате от безсъние?! Една ревизия на хранителния режим може да

...
Страдате от безсъние?! Една ревизия на хранителния режим може да
Коментари Харесай

Ако страдате от безсъние, не яжте сладко вечер

Страдате от бодърствуване?! Една проверка на хранителния режим може да обясни повода, излиза наяве от проучване на теоретичен екип от Колумбийския университет на Съединени американски щати, оповестено в The American Journal of Clinical Nutrition.
Прекомерното наличие на рафинирани въглехидрати в дневното меню покачва риска от проблеми със съня, разясняват учените. В тази група попадат белият самун, сладкарски и захарни произведения,газирани питиета.
Това не е първото проучване, което прави връзка сред безсънието и простите въглехидрати. Досега резултатите обаче бяха спорни. Не беше ясно и дали огромното количество употребявани елементарни въглехидрати предизвиква бодърствуване или самото бодърствуване кара хората да протягат ръка към сладкото.
Затова екипът на Джеймс Ганглиш организира разбор на данните от 53 069 дами в постменопауза. Резултатите им посочили, че тези от тях, които хапвали повече рафинирани въглехидрати и изключително добавяли захар се оплаквали от бодърствуване по-често. Това може да се дължи на високия гликемичен показател на тези храни, при които се получава внезапен скок на равнищата на кръвната захар и нейния следващ спад.
Когато равнището на кръвната захар се увеличи организмът стартира да синтезира инсулин, а когато тя падне организмът стартира да отделя адреналин и кортизол, хормоните на напрежението и "бойната подготвеност ", които вредят на съня, изяснява създателят на проучването.
Дамите, които постоянно консумирали въглехидрати в естествената им форма, т.е. в менюто си включвали задоволително плодове, доста по-рядко докладвали за проблеми със съня.
Плодовете са сладки и съдържат плодова захар, само че целулозата в тях забавя усвояването ѝ, което и предотвратява внезапния скок на кръвна глюкоза.
Независимо от това, че данните засягат единствено дами в постменопауза, съгласно учените изводите са годни за всички, защото простите рафинирани въглехидрати провокират повишение на стойностите на кръвна захар при всеки организъм.
За да се редуцира оптимално рискът от бодърствуване поради захари, целесъобразно е потреблението им да бъде изместена в часовете преди 16.00 за деня и в случай че по това време всекидневно се организира плодова закуска, то да се завърши тогава със сладкия усет.
Подходящата и здравословна вечеря включва постно зеленчуково ядене и кисело мляко или сирене.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР