Светът още не се е възстановил от магнитните бури на

...
Светът още не се е възстановил от магнитните бури на
Коментари Харесай

Чудовищно слънчево петно се обръща отново към Земята: Чака ни зверска магнитна буря, ето кога

Светът още не се е възстановил от магнитните стихии на 10-11 май - може би най-силните от един век насам и към този момент би трябвало да се готви за идващите.

Учени предизвестяват, че Слънцето, въртящо се към оста си, още веднъж сподели същото убийствено леке на забележимата страна на диска си. Причината за магнитните стихии на Земята са слънчевите изригвания. Огнища не пораждат на всички места, а в дейни райони. Сигурен знак за такива зони са слънчевите петна. Групата слънчеви петна известни като AR3663 и AR3664 създадоха мощно изригване на 8 май, което се случи, когато петната " гледаха " непосредствено към Земята. В резултат на това се стигна до ужасяваща магнитна стихия.

Слънцето се върти към оста си в интервал от почти 27 дни. Активните петна се появяват на забележимия диск и " стрелят " към Земята, след което се скриват и стават безвредни за планетата ни. Чудовището AR3664, основало мега-буря дружно с AR3663, се скри зад ръба на слънчевия диск и се предстоящо още веднъж се обърна към Земята в петък сутринта.

Астрономите обясниха, че Слънцето към този момент е в оптималната фаза на интензивност. Само през последните 24 часа са регистрирани пет изригвания от клас М (средни, само че покрай центъра на диска). Появата на чудовищното леке прибавя боязън, тъй като не беше несъмнено, че то ще се върне. Известно е, че такива мега-петна съществуват няколко седмици. Но аномалната област се появи още веднъж. Според учените от съветския Институт за приложна геофизика има огромна възможност да преживеем доста тежка магнитна стихия на 6 юни.

Астрономите обаче към този момент вършат внимателни прогнози. Според тях надали ще се повтори онази стихия, когато полярните сияния блестяха по цялата планета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР