Коклюшът остава в центъра на събитията. Това заяви главният държавен

...
Коклюшът остава в центъра на събитията. Това заяви главният държавен
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Коклюшът остава в центъра на събитията, няма нови смъртни случаи

Коклюшът остава в центъра на събитията. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му пандемията върви с ниски темпове и няма необятно разпространяване на болестта. „ От 1000 инфектирани с коклюш, малко над 100 са в болница. Близо 400 бременни дами са се имунизирали през последните дни. Имунизационният календар при децата би трябвало да се съблюдава прецизно ”, прикани доцент Кунчев. Той добави, че няма нови случаи на умряли, в резултат на коклюш. Според доцент Кунчев тази година има взрив на хора, ухапани от кърлежи, само че това не означавало, че наложително ще се развие някакво заболяване. „ До 24 часа след впиването е добре кърлежът да бъде изваден ”, сподели той. И разкри, че има случай, при който 120 кърлежа са открити на ухото на крава. „ Затова има риск и при хората ”, изясни основният държавен здравен контрольор и посъветва да се внимава при прекосяване в тревисти региони.
Доц. Кунчев засегна и проблема от Англия, при който 30 000 души бяха инфектирани, а десетки починаха при кръвопреливане на пациенти. Той посочи, че всички европейски страни са получили информация след случая.
„ Случилото се е закононарушение. Да не изпълниш съществени условия и това да докара до заразяване на стотици и гибел на десетки хора - е професионално закононарушение. В България кръвта за преливане се изследва наложително за няколко болести, както и по-късно се изследва и наново. Бяха въведени технологии, които улавят и най-малката опция, в случай че кръвта е инфектирана ”, добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР