Според Ангел Кунчев настоящата Ковид вълна най-вероятно ще е последнатаВ

...
Според Ангел Кунчев настоящата Ковид вълна най-вероятно ще е последнатаВ
Коментари Харесай

От понеделник хиляди деца ще учат онлайн

Според Ангел Кунчев актуалната Ковид вълна най-вероятно ще е последната

В София и някои други региони на страната ще бъдат въведени ограничавания поради ударното разпространяване на ковид. Добрата вест е, че най-вероятно.

Всичко това съобщи през днешния ден основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. По обед той даде брифинг за публицисти, а няколко часа по-късно взе участие на съвещание на парламентарната комисия по туризъм.

Ограниченията ще станат ясни до края на деня или на следващия ден, написа вестник.

Освен София, ограничения сигурно ще има и в Благоевград. Те към този момент бяха оповестени, влизат мощ там от понеделник. София-област, Бургас, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив са най-вероятните други региони, в които ще има ограничавания.

МЕРКИТЕ В СОФИЯ

Столичната РЗИ предлага потенциалът в заведения за хранене и развлечения да се ограничи на 50%, а работното време да се понижи до 22 часа при цялостно съблюдаване на условието за зелен документ, заяви Кунчев на брифинга. Това допуска затваряне на нощните заведения.

Предстои и прекосяване на част от класовете към онлайн образование. За София следва да бъде задействана третата част на проекта, в която учениците от 5 клас нагоре минават на ротация. Очаква се от понеделник младежите от 5, 6, 8, 9 и 11 клас да минат в отдалечено образование за седмица, т.е. до настъпване на междусрочната почивка, а тези от 7, 10, 12 клас - да останат в присъствена форма. Най-малките от 1-4 клас остават в клас.

"Ако обстановката се усложни, това решение може да се вземе и за цялата страна”, сподели още здравният контрольор. По думите му следва решението за всички ограничения на национално равнище да бъде взето дефинитивно в петък (21 януари).

МЕРКИТЕ В БУРГАС

Бургас също към този момент разгласи рестриктивните мерки, които влизат в действие от понеделник, 24 януари. До 28 януари учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове във всички общини, като се изключи Руен ще учат онлайн. За учениците от 1 до 4 клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъственият образователен развой във всички общини, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Преустановява се и присъственото образование във вуз като се изключи практическите занимания.

Децата няма да имат право да влизат в молове, кина, заведения за хранене и други без наличието на родител/настойник. Масовите мероприятия се анулират, в това число и фермерски пазари и базари отвън записаните като обекти с публично предназначение), и други при които не е допустимо използване на зелен документ за наличие.

Отменят се и конгреси, конференции, семинари. Културни мероприятия се организират при запълване на до 50% от потенциала и наложителен зелен документ. Спортни мероприятия се организират без аудитория, като присъстващите също би трябвало да имат зелен документ.

МЕРКИТЕ В СЛИВЕН И Народоосвободителна въстаническа армия ЗАГОРА

В Сливен и Нова Загора непосредствено се минава към онлайн образование за всички деца - от 1-ви до 12-и клас. Това важи от 24 до 31 януари. Решението е на регионалния спешен щаб. От 24 януари се преустановяват визитите в кварталните пенсионерски клубове в региона. Търговските центрове, магазините и пазарите, навън и закрито, ще работят при въвеждане на еднопосочно придвижване на потока от клиенти и наложително носене на защитни маски.

ОТ МАРТ НОРМАЛИЗАЦИЯ?

По-късно пред депутатите Кунчев отхвърли да предвижда какъв брой дълго ще продължат ограниченията. Уточни, че в идващите 2-3 седмици вълната ще стигне пик, след което ще стартира нормализация. Но процесът ще е друг в обособените области. Като цяло упованията са с омикрон пандемията да утихне. "Много евентуално е това да е последната вълна. Няма патоген, който да е траял повече от 2.5 – 3 години ", съобщи Кунчев. Тъй като омикрон минава по-леко, актуалната вълна няма да засегне здравната система, само че поради карантинираните хора ще удари икономическата сфера. Кунчев изясни, че доста детски градини сега затварят не толкоз поради заболели хора, а поради потребността от карантиниране на останалите.

По време на комисията стана ясно, че през идната седмица ще започва акция по имунизиране в областта на туризма, подкрепена от браншовите организации.

СПОРНА ФИГУРА

"Мангъров мисли, че няма никакво значение третата доза, като по този начин мисли и за първите две дози. Счита, че всеки би трябвало да прекара. Разговорът с него нито ще е първият, нито ще е последният ". Така проф. Радка Аргирова разяснява довечера пред Българска национална телевизия включването на доцента в следващ съвещателен съвет/работна група на държавното управление. Мангъров е прочут със скандални изказвания срещу имунизациите, опровергавани от институциите.

"Може да ви се коства абсурд, само че това е твърдата позиция на премиера, че би трябвало да се приказва с всички ", сподели Аргирова по този мотив. Тя другояче опроверга всички изказвания на Мангъров.

"Когато ни отърва, че Израел ще отстранява документа, се съпоставяме с тях. Но като се имунизират на 90% не се съпоставяме ", разяснява проф. Аргирова на въпрос ние ще отменим ли документите като други страни. Тя обаче съобщи, че въпреки всичко документът за антитела ще остане - неотдавна бе декларирала желание да изиска анулацията му.

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

Новозаразените с ковид в страната за последното денонощие са 10 160 души, демонстрира статистиката на Националния информативен портал. Това прави 24.5 % позитивни проби при направени 41 433 теста.

Повечето от новите случаи (77.47 процента) не са имунизирани.

Починали са 93 души. 94.62 % от тях не са били имунизирани. 861 души са регистрирани като оздравели.

В лечебните заведения са постъпили 572 души. От тях 83.39 % не са имунизирани. Така общият брой на приетите в болница е 5 208 души, от които 542-ма са в интензивни отделения.

През последното денонощие са били сложени 19 321 дози ваксини.Хората със приключен имунизационен цикъл у нас към този момент са 1 970 165 души. С бустерна доза са 541 337 души.

НОВИ РЕГУЛАЦИИ

От през днешния ден жителите на Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия, които са в алената зона на заболеваемост от коронавирус, ще могат да влизат в България с годен дигитален документ, дружно с негативен резултат от PCR проучване, извършено до 72 часа авансово. Това излиза наяве от наредба на министъра на опазването на здравето Асена Сербезова.

От през днешния ден в алената зона влизат още Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Малдиви, Фиджи, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Сейнт Винсент и Гренадини.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР