Социалистическата партия на Каталуния с водач бившият министър на здравеопазването

...
Социалистическата партия на Каталуния с водач бившият министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Сепаратистите увеличават абсолютното си мнозинство в парламента на Каталуния

Социалистическата партия на Каталуния с лидер някогашният министър на опазването на здравето Салвадор Ила получи най-вече гласове на изключителните парламентарни избори в самостоятелната провинция, само че възможностите ѝ да сформира държавно управление са дребни. За сметка на това сепаратистите затвърдиха и даже усилиха позициите си в 135-местния парламент и към този момент се готвят да ръководят, заяви БНР.

Все още е рано да се каже кой ще застане отпред на идващото държавно управление на Каталуния, само че на този стадий най-големи са възможностите на сепаратистите, които желаят самостоятелност и прошка за политическите пандизчии. Партията на Салвадор Ила печели 33 места в локалния парламент, колкото и " Републиканската лява партия на Каталуния ", отпред със настоящия краткотраен министър председател Пере Арагонес. На трето място е другата сепаратистка партия- " Заедно за Каталуния ", която ще вкара 32-ма депутати. Така на процедура 2-те партии, дружно с петата " Кандидатура за национално единение ", която има 9 места в Народното събрание, вършат безусловно болшинство от 74 гласа.

" За първи път партиите, искащи самостоятелност, надвишават 50% от гласовете и това е обръщение към света. Ние сме ангажирани да приключим процеса с Каталунската република ", сподели незабавно след излизането на резултатите Пере Арагонес и изиска завръщането на изгнанниците и независимост за пандизчиите. Според него е време с премиера Педро Санчес да приключат спора посредством гласоподаване на референдум.

Съставянето на държавно управление обаче ще е резултат от комплицирани договаряния сред обособените партии. На четвърто място с 11 депутати е водачът на консервативния блок " Вокс ", а на шесто - " Общо можем " с 8 места. Най-големият удар понесе " Граждани ", която има 6 депутати, с 30 по-малко от предходните избори, когато беше първа политическа мощ. На последно място с трима представители е " Народната партия ".

Това значи, че сепаратистките партии взимат общо 51.2% от гласовете, а останалите 48.8 на 100. На доктрина към момента е допустимо и държавно управление отпред със Салвадор Ила, само че на процедура е мъчно да се обединят левите партии, тъй като желаят разнообразни неща. Републиканската лява партия на Каталуния да вземем за пример поддържа Педро Санчес в Мадрид, само че в Барселона желае самостоятелност, заради което и Ила за момента изключва опцията да се коалира с нея.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР