Солта е пристрастяваща и пристрастяването към нея може да се

...
Солта е пристрастяваща и пристрастяването към нея може да се
Коментари Харесай

Солта е наркотик

Солта е пристрастяваща и пристрастяването към нея може да се трансформира в рисков фактор за хипертония, твърди докторът на медицинските науки и диетолог Мариат Мухина.

Има хора, които възприемат натриевия хлорид - т.е. готварската сол, като " стимулант на усета " и са склонни непрекъснато да усилват количеството сол в храната си, споделя лекарят, представен от БГНЕС.

" Направихме изследване на вкусовите рецептори на хората. Някои хора привикват със солта като стимулатор на усета. Те развиват полунаркотична взаимозависимост към солта. Те непрекъснато би трябвало да усилват дозата, с цел да раздразнят вкусовите рецептори на езика си. Те още не са пробвали храната, само че към този момент стартират да я осоляват ", изяснява Мариат Мухина.

Проучванията демонстрират, че сходно държание е особено за хората, страдащи от хипертония - продължава диетологът. Прекомерният банкет на натриев хлорид способства за развиването на това заболяване, заради което количеството сол в храната би трябвало да се понижи, с цел да се понижи рискът от хипертония, предизвестява тя.

За тези, които са привикнали със солени ястия, Мухина поучава да прибавят в ястията сол с понижено наличие на натриев хлорид.

" Например черната сол от Кострома е с понижено наличие на натриев хлорид заради огромното количество други съставки. Тя има лют, само че солен усет, не задържа вода в организма и е богата на йод, калий, сяра и желязо. Хималайската сол - значимото е да не е подправена - съдържа магнезиеви йони, манган, има мед, цинк, селен, калий, на процедура е минерален препарат ", добавя диетологът в изявление за Радио Спутник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР