Общото събрание на ООН създаде Международен ден за възпоменание на

...
Общото събрание на ООН създаде Международен ден за възпоменание на
Коментари Харесай

ООН създаде Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница

Общото заседание на Организация на обединените нации сътвори Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница в Босна и Херцеговина. Резолюцията беше утвърдена с 84 гласа " за ", 19 " срещу " и 68 " въздържал се ", макар гнева Сърбия и Република Сръбска, които неведнъж отхвърлиха да е имало геноцид в Сребреница и се опълчиха на приемането на резолюцията.



През 1995 година босненските сръбски сили избиват минимум 8000 бошняци в Сребреница, която тогава се намира под протекцията на Организация на обединените нации. Престъплението е несъмнено като геноцид от Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия. Над 50 души са наказани от този и други съдилища в Босна и Херцеговина. Международният съд на Организация на обединените нации също дефинира клането в Сребреница като геноцид.



След междуетническата война в Босна сред 1992 – 1995 година според изискванията на Дейтънското спокойно съглашение страната бе разграничена на две полуавтономни елементи – Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани – бошняци, и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно ниво, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.



фотоси: Българска телеграфна агенция, БГНЕС


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР