След успешния случай на Илияна Христова, на която ѝ беше

...
След успешния случай на Илияна Христова, на която ѝ беше
Коментари Харесай

Експерт: Няма време. Трябват реални резултати за пациентите, нуждаещи се от трансплантация

След сполучливия случай на Илияна Христова, на която ѝ беше трансплантиран бял дроб във Виена, австрийската клиника съобщи, че няма да оперира повече чужденци.

„ Случаят на Илияна е казус и това значи, че другите българи, които се нуждаят от трансплантация, нямат шанс”, това съобщи в утринния блок на БТВ ръководителят на асоциация „ Пулмонална хипертония” Тодор Мангъров. Той изясни, че българската здравна система е имала контракт единствено с клиниката във Виена, т.е страната ни остава без различен вид за сходни интервенции, а броят на нуждаещите се непрестанно пораства.

Мангъров разкри, че „ Евротрансплант” е обединяване, в което членуват 8 страни със съществени обичаи в трансплантациите. Експертът съобщи, че в организацията не членуват страни като Франция, Испания и Англия, само че страната ни може да потърси контакт и с тези страни.

„ Нямаме време. Не желаеме да приказваме за бъдещето. Трябват ни действителни резултати сега”, сподели Мангъров. Думите му са след изявлението на изпълнителния шеф на ИД „ Медицински надзор” Росен Иванов, че прекратяването на трансплантации от страна на австрийската страна не е ориентирано съответно към България и, че сега текат дейни диалози със здравното министерство за намирането на нова клиника, която да поеме нашите пациенти.

Председателя на асоциацията съобщи, че досега нито той, нито сходни организации не са канени на полемики за разискването на национална стратегия за сходни случаи.

Стефан Тамбуев от „ Сдружение на пациенти с дихателна непълнота и белодробна трансплантация” уточни, че е проблем българите, като европейски жители, да не получават правото на лекуване от подобен темперамент. „ Когато министерството трябваше да възобнови контракта, административно забави дотолкоз процеса, че изтървахме периода и се оказахме без контракт, с която и да е от клиниките”, изясни Тамбуев.

Той посочи, че условията на „ Евротрансплант” са такива, че в случай че съответна страна няма контракт към клиника, организацията стартира да търси клиника за вероятно сключване на такова съглашение. По думите на Тамбуев до момента в който пациентът чака за интервенция, времето може се облекчи в случай че се сътвори опция за физиотерапия и кислородотерапия. При неналичието на тези процедури, времето за живот на нуждаещите се понижава.

„ Ние сме жители на Европейски Съюз и би трябвало Европейски Съюз да се грижи за живота на своите граждани”, добави той. Като значим миг Тамбуев уточни, че България като член на Европейски Съюз не може да изнася органи отвън рамките на съюза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР