След поредната серия скандали свързани с некачествени ремонти в столицата,

...
След поредната серия скандали свързани с некачествени ремонти в столицата,
Коментари Харесай

Спаси София иска Черен списък за фирми, които строят некачествено

След следващата серия кавги свързани с некачествени поправки в столицата, градските деятели от Спаси София упорстват за въвеждането на тъй наречените Черен лист на компании, които строят некачествено с общински и държавни средства. По думите им, София е изправена пред голям и доста сериозен проблем с некачествените поправки и непрекъснатите кавги потвърждават това. Според деятелите, това е нездравословно освен тъй като публичният запас се пилее в некачествени поправки, които до месеци се разпадат, само че и поради риска за жителите, които всекидневно употребяват тази инфраструктурата.

Никоя компания няма да си разреши да строи некачествено, в случай че знае, че това ще ѝ коства няколко години възбрана да взе участие в търгове с публични средства . - твърди Андрей Зографски от Спаси София.

Затова от организацията за следващ път приканват за незабавни промени в българското законодателство, което да транспонира Директива 2014/24 на Европейски Съюз, която освен дава право на страните членки да включат в законодателството си забранителни описи, само че и ги насърчава да създадат това. Този механизъм ще разреши отсяването и изключването на компаниите, които систематично доставят фалшив артикул за сметка на милиони общински или държавни средства.

Затова ние от Спаси София ще предложим съответни текстове за смяна на Закон за обществените поръчки, с цел да може Европейските наставления да се приложат в България в работещ вид. Нещо повече, ще настояваме партиите, които се борят за влизане в Народното събрание, да поемат обществен избирателен ангажимент, че ще внесат за разглеждане в Народното събрание и ще поддържат смяна въвеждаща Черен лист . - споделя Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.
 Вкарват тежка техника за ремонта на метрото
Вкарват тежка техника за ремонта на метрото

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова

През последните шест години сме подали стотици сигнали за некачествено строителство в София, а кметът постанова прекомерно дребни по размер и брой санкции единствено след обществен напън и не трансформира стила си на работа и непрекъснатите поправки на ремонтите го потвърждават . С това става явно, че на нея не може да се разчита за законодателни промени, които да защитят публичния интерес и пари. Затова ние започваме самодейността за Черен лист и чакаме поддръжка и явен ангажимент от всички политически субекти и бъдещите депутати. - споделят от Спаси София.

Припомняме, че на 19 януари метрото бе спряно в третия си лъч - най-новия, който.

Преди два месеца, деятелите оповестиха, че Фандъкова желае още 3.5 млн. за ремонт на Западен парк. Веднъж към този момент. Заместник-кметът на София по направление " Зелена система, екология и земеползване " Йоана Христова разясни тогава, че ремонтът би трябвало да завърши до 18 октомври 2019 година.

" Спаси София " пита за какво Графа още няма Акт 16

Бонев подозира, че общината прикрива съществени проблеми в плана

А при започване на март 2020 година емблематичната улица в София беше Още в самото начало на ремонтните действия жители разпространиха фотоси на .

Първият по-сериозен проблем с ремонта на " Графа " беше обвързван с слагането на . Оказа се, че компанията реализатор , която също влезе съществено в общественото пространство около , употребява други подложки, които са разнообразни и по-евтини от тези, планувани в публичната поръчка. Имаше изказвания, че точно поради по-хубавите подложки компанията е спечелила поръчката.

Всичко това провокира мощен публичен отзив и стана мотив за на Столична община Евгени Крусев, против който прокуратурата разпореди и повдигна - той нарушил служебните си отговорности и трансформирал изискванията на публичната поръчка.

Не закъсняха и сатиричните и иронични мнения. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха . Оказа се обаче, че и те не са функционални, защото провокираха редица произшествия с пешеходци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР