Скоро след обявяването на изборната му победа френският президент Еманюел

...
Скоро след обявяването на изборната му победа френският президент Еманюел
Коментари Харесай

Преизбирането на Макрон го затвърждава като силен играч в ЕС

Скоро след оповестяването на изборната му победа френският президент Еманюел Макрон се качи на сцената под звуците на химна на Европейски Съюз – „ Одата на насладата “. Символиката бе мощна: преизбирането за втори мандат на 44-годишния центрист закрепва позициите му на значим състезател в Европа. Очаква се в този момент Макрон да работи за усилването на 27-членния блок и да употребява цялото си въздействие за напъните за преустановяване на войната в Украйна.

В победната си тирада в неделя вечерта той благодари на болшинството френски гласоподаватели, избрали него, и се зарече да оглави план за " по-силна Европа “. „ Европа е рамка на мира и стабилността. Тя е нашият актив за по-голяма сигурност през днешния ден и на следващия ден “, сподели той на протест в Страсбург, седалище на Европейския парламент. По думите му " Европа ни брани от рецесии и война “.

Оттеглянето през декември на Ангела Меркел след 16 години като канцлер на Германия в добавка към излизането на Обединеното кралство от блока през 2020 година отреждат на Макрон да играе преобладаваща роля в Европейски Съюз, където френско-германските връзки са основни. Подсилен от своята победа, Макрон очевидно ще бъде под светлината на прожекторите, когато през идващите дни направи предстоящата си аудиенция в Берлин за среща с новия канцлер Олаф Шолц, който имаше непретенциозен дебют на интернационалната сцена. По традиция френските президенти вършат в Германия своето първо след изборите посещаване в чужбина, с цел да бележит другарството сред двете страни след множеството войни в предишното.

Украйна ще бъде в челото на дневния ред на срещата с Шолц, чийто представител Щефен Хебещрайт оцени високо успеха на Макрон над неговата крайнодясна националистическа съперничка Марин льо Пен като " добър ден за Европа “. " Френският народ направи добър избор “, добави Хебещрайт.

Франция е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз до 30 юни. За 9 май в Страсбург е планувана тирада на Макрон, отдадена на Европа. По някое време той ще пътува за Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Макрон от дълго време упорства Европейски Съюз да поеме повече отговорност за своята защита, което вижда като допълнение към НАТО, а нашествието на Русия в Украйна укрепва този мотив. Победата му " значи следване на упорит план за Европа “, споделя Тара Фарма, която оглавява парижкия офис на Европейския център за външни връзки. " Той ще се разгласи за удвояване на европейския суверенитет: в технологиите, в защитата, в битката против икономическата насила “, прибавя тя. Според Фарма идната конференция за Западните Балкани, която би трябвало да се състои през юни, ще обезпечи опция за " старт в преосмислянето на политиката за разширение на Европейски Съюз “.

Джорджина Райт, шеф на европейската стратегия към основания в Париж институт " Монтен “, споделя: " Европа явно ще продължи да бъде централен дирек в мандата на Макрон. Подозирам, че той ще изиска да отиде по-надалеч и по-бързо, в сравнение с през миналите пет години “. Но съгласно нея той може да бъде изправен пред " комплицирани полемики “.

Въвеждането на минимална заплата за целия блок, на въглеродни такси за вноса и фискална промяна са измежду главните политики, които Франция желае да прокара. Освен това Франция желае да форсира договарянията по замрялото преразглеждане на системата за даване на леговище в Европейски Съюз. За да реализира прогрес по тези чувствителни тематики, Макрон ще би трябвало да търси интернационален консенсус измежду сътрудниците си. " Предизвикателството за него ще бъде да накара другите да го последват “, споделя Райт, като прибавя, че " той в действителност се нуждае да притегли Германия “.

Трудностите към този момент се виждат. Ръководителите на Унгария и Полша, които са в преден конфликт с Брюксел поради своите стандарти за господство на закона, са изразявали мощно противоречие с Макрон в предишното. Напрежението с Англия поради съглашението след Брекзита и прекосяването на мигранти през Ламанша надали ще намалее в това време.

" Макрон няма да получи всичко по неговия метод “, споделя Чарлз Грант, шеф на Центъра за европейска промяна. Според него " някои страни членки от Централна и Източна Европа ще се опълчват на френската политика, британците ще останат проблем, а германците може да осуетят някои френски хрумвания “.

Сред сферите на френско-германско различие са основни тематики като енергийната тактика. Макрон упорства за насърчаване на нуклеарната енергетика като средство за увеличението на каузи на зелената сила и на енергийната самостоятелност. Докато държавното управление на Шолц възнамерява да затвори през тази година последната атомна електроцентрала в Германия. Освен това се чака Германия да се разгласи срещу френското предложение за потреблението на споделен дълг на Европейски Съюз за един капиталов проект за превъзмогването на въздействието на войната в Украйна. Това предложение е по модела на невиждания проект на блока поради пандемията от ковид.

Макрон може да открие значим съдружник в лицето на италианския министър председател Марио Драги, който настояваше за по-тесни връзки с Париж, в това число посредством контракта, подписан с Макрон предходната есен в Рим, който цели да направи от Италия и Франция нов мотор на съдействието в Европейски Съюз. В приветственото си послание след преизбирането на Макрон министър председателят Драги акцентира задачата на двете страни " да работят един до друг с всички други сътрудници “ за построяването на по-силен Европейски съюз.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР