Без среща, но със сигнали за затопляне на отношенията по

...
Без среща, но със сигнали за затопляне на отношенията по
Коментари Харесай

Радев и Силяновска не намериха време за среща в Рим, но си пожелаха такава „час по-скоро“

Без среща, само че със сигнали за стопляне на връзките по оста София – Скопие. Така мина визитата на българския държавен глава Румен Радев и новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова във Ватикана по случай 24 май. Двамата обясниха, че програмата им е била доста натоварена, заради което не са съумели да намерят време за среща, само че показаха подготвеност да беседват при първа опция.

Силяновска съобщи, че ще се срещне с президента Румен Радев в първия вероятен миг.

„ Днес имаше подготвеност за среща и от двете страни, само че не се състоя заради разминаване в стратегиите на двете делегации. Тя (срещата – бел. ред.) се възнамерява за предстоящ мотив. Час по-скоро, в първия вероятен миг, ще я осъществяваме “, сподели тя след визита при папа Франциск.

От своя страна Радев дефинира думите на Силяновска като позитивен знак.

„ Само с разговор ще укрепим доверието между тях. Моят апел е тази среща да се случи час по-скоро “, сподели българският държавен глава и посочи, че е ред на президента на РСМ да пристигна в България. „ Отдавна, от години наред поканвам президента на РСМ да пристигна в България “, добави той.

„ Моето обръщение към президента на Република Северна Македония е, че България чака час по-скоро смяна в реториката и най-накрая преустановяване на езика на омразата. РСМ би трябвало да покаже, че в действителност желае да бъде част от Обединена Европа като извърши всички условия, които се желаят от нея от Европейски Съюз, както е било за всяка страна членка “, сподели още Радев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР