Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон

...
Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон
Коментари Харесай

Щайнмайер: В страната ни набират сили, които подкопават демокрацията

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В тирада по време на честванията в Берлин немският президент Франк-Валтер Щайнмайер прикани всеки един жител на федералната република да брани демокрацията и законността.

„ Човешкото достолепие е ненакърнимо. “

Това гласи член първи на немския Основен закон, признат на този ден преди 75 години. С него Германия затваря страницата на властнически режими и построи една от най-демократичните и обществени страни в света.

За честванията в Берлин се събраха всички досегашни канцлери и президенти, които са още живи – измежду тях Ангела Меркел, Герхард Шрьодер, някогашният федерален президент Йоахим Гаук и ръководителите на петте конституционни органа: федералният президент, ръководителите на Бундестага, Бундесрата и Федералния парламентарен съд.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер похвали Основния закон като " огромен подарък " за Германия след националсоциалистическата робия. " Подарък, който освен би трябвало да помним, само че и който би трябвало да пазим, съхраняваме и пазиме в всекидневието на Републиката ", съобщи Щайнмайер на церемонията.

 „ В момента в страната ни набират мощ сили, които желаят да я отслабят и подкопаят, които презират нейните институции и наскърбяват и унижават нейните представители. Да, нашата народна власт се получи. Но ние знаем, че тя не е обезпечена, а няма кой различен да я отбрани с изключение на ние самите – от всеки един от нас зависи да има народна власт “, сподели той.

Преди държавната гала министърът на правораздаването Марко Бушман изясни, че би желал във връзка годишнината да се даде повече самопризнание на конституцията и демокрацията в Германия. Критикуването на политиката е част от демокрацията. Но нашата конституция като рамка за политиката е осигурила най-либералната и просперираща страна, която в миналото сме имали ", съобщи той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР