Двадесет и пет години след като се появи на сцената,

...
Двадесет и пет години след като се появи на сцената,
Коментари Харесай

Слим Шейди умря, да живее Слим Шейди!

Двадесет и пет години откакто се появи на сцената, наподобява, че провокативното алтер его на Еминем, прочут и с псевдонима си Слим Шейди, още веднъж е на напред във времето.

Антагонистичният Шейди с неговата перхидролена коса и необятни дънки, е резултат от характера на Еминем, който самичък се разказва като " бял отпадък ". Съвсем неотдавна " мъртвият Шейди " възкръсна всред живите, като пусна водещата ария в новия си албум " Houdini ", написа dir.bg.

С присъединяване на рап иконите Дре, Снууп Дог и 50 Cent Еминем се изправи лице в лице с антигероя, който самичък сътвори преди повече от две десетилетия. А заглавието на новия албум подсказва за уместно жестокия завършек на Шейди, като самият рапър разяснява: " Знаех, че това е единствено въпрос на време. "

И по този начин, когато неговото алтер его се изправя на крайници за финален път, по какъв начин би трябвало да го разбираме?

Роден като Маршал Матърс III, Еминем е израснал в квартал на Детройт в Мичиган, където преобладаващата част от популацията е с ниски приходи. Когато е младеж, рапът се трансформира в бягство от детството, изпълнено с обтегнати наставнически връзки и тормоз. Опитва се да пробие на музикалната сцена и се усеща " сломен ", когато рапърът Ванила Айс става лице на белия рап през 1990 година, а поп-парти парчето му " Ice Ice Baby " се продава.

Но Матърс е друг и неслучайно се трансформира в " същински артикул от гетото ", както пишат значително създатели за него. Това го слага в позиция да се оправи със обстановката, пред която са изправени белите рап реализатори в Америка и още по-важното, в крайните квартали.

Много хора, занимаващи се с музика, споделят мнението, че Еминем и неговите умения го карат да бъде " последният бял рап пионер ". Макар първоначално си да не е могъл да се похвали с огромен триумф, неговите ранни ментори съзнателно оферират концепцията за " шок-рап ", което води до раждането на Слим Шейди. " Пазарът не го възприе, до момента в който той не стана циничен ".

Благодарение на новото име, Еминем бива видян не от кого да е, а от краля на рапа - Дре, който незабавно му предлага контракт. Може да се каже, че той е индивидът, който открива и Слим Шейди. Дре го " бута " към сцената, на която има най-вече тъмнокожи рапъри от доста високо равнище, с които протежето му би трябвало да се оправи и да завоюва тяхното почитание. Така продуцентското им партньорство съумява освен да преодолее расовите разлики в рапа, само че и да сътвори спорни отзиви за Шейди, които и до през днешния ден съществуват.

Навлизането на Еминем в ролята на Слим Шейди във водещия сингъл " My Name Is " е съвършено подбрано, с цел да провокира чувство за безпорядък у слушателя. Докато Америка сякаш се радва на " най-щастливото си десетилетие " през 90-те години, Шейди бързо им маха розовите очила, като разкрива грозната картинка. Единствено от сп. Rolling Stone декларират, че от " бял отпадък се е трансформирал в " секси ".

Скандализирани родители, комплицирано общество, възмутени политици, а Шейди просто се забавлява, като постоянно споделя неизречени до този миг истини.

" Има един милион като мен, които псуват по същия метод. "

Какво остави Еминем след Слим Шейди?

Въпреки триумфа му разногласията за жестоката мизогиния и хомофобия в текстовете му помрачават наследството му. В ревюто на сп. Spin от 1999 година Еминем е наименуван " бомба със закъснител на гнева " в културата на белите мъже. Културният кореспондент на изданието Vox Констанс Грейди даже си разрешава да добави, че в ерата на пробива на Еминем, се гледа на " лицемерието като на последната останала огромна обществена болест ", което оправдава " ироничната " мизогиния и хомофобия като допустими.

През 2000 година Еминем споделя пред Rolling Stone, че " децата, които слушат музиката му, схващат шегата ".

Матърс е дихотомия. А споровете сред личностите му имат и други непредвидени последствия: Изобразяването на ядосания бял мъж посредством Слим Шейди евентуално е било кооптирано от дясното националистическо придвижване в Съединени американски щати. " Еминем постоянно се загатва в крайнодесните пространства ", прибавя Сам де Бойс, учител по музикология, профилиран в радикализацията в шведския университет " Еребро " пред Военновъздушни сили. " Те също по този начин се разпознават с неговия статут на новобранец - доста от тези млади мъже виждат себе си като хора, на които им липсва обществена власт ", споделя той.

Днес Матърс, най-продаваният рапър на всички времена, върви по тъничък лед - бори се да управлява непредсказуемото завещание на Слим Шейди, като в същото време се помирява със личната си еднаквост.

Това контрастира с десетилетието на неговите поп-рап шлагери и съдействия с Риана, като постоянно употребява възобновяване си от наркотична взаимозависимост като ентусиазъм за описване, помагайки за намаляване на имиджа му пред новото потомство. С течение на времето опитите на рапъра да се върне към остарелия си жанр не всеки път са одобрявани добре от аудиторията на поколението Z, като някои от тях приканват да бъде канселиран. Тези произшествия акцентират развиването на публичното мнение, изключително в днешната онлайн просвета на анулацията, което може да работи като разломна линия сред поколенията.

Но макар несъгласията, последните два албума на Еминем надвишават три милиарда стрийминга единствено в Spotify. За някои той към момента заема значимо място, само че не както преди. Макар че лириката му към момента се прави оценка високо, той не се загатва постоянно в полемиките за актуалния рап, в който преобладават Дрейк и обществено осъзнати рапъри като Кендрик Ламар.

И по този начин, дали убийството на Слим Шейди е опит да се подсигури неговото завещание? И да, и не.

Това е риск, с който Еминем се закани, като допусна, че сингълът " Houdini " от новия албум ще накара кариерата му да " изчезне ".

А кой действително е Шейди? Отговорите са разнообразни, зависи кого и по кое време ще попитате.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР