Щетите от случвалото се на Капитан Андреево са много по-големи

...
Щетите от случвалото се на Капитан Андреево са много по-големи
Коментари Харесай

Капитан Андреево: пестициди, заграбени милиони, накърнен имидж на България


Щетите от случвалото се на " Капитан Андреево " са доста по-големи от пестицидите - набъбнаха подозренията на европейските сътрудници в потенциала на България да охранява надеждно външните граници на Европейски Съюз.

Какво вършат тези, чиито ползи страната наруши, когато си върна назад контрола върху инспекциите на камионите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево "? Чакат новата власт, която да върне остарялото състояние - отново частна компания да ревизира товарите с храни, които минават през  " вратите "  на Европейски Съюз.
Редакцията предлага
Този монопол държеше повече от десетилетие сдружението " Евролаб 2011 ", до момента в който държавното управление на Кирил Петков го приключи и от 20 май върна контрола на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). На контрола от страна на БАБХ по всякакъв начин се пречи, някои от пространствата на " Капитан Андреево "  все още не са освободени от сдружението, като се изчаква държавното управление да падне от власт и компанията още веднъж да възобнови активността си, съобщи заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който повече от месец се движи с защита поради получени закани.

" Натискът да бъде възобновено статуквото е мощен "

Запитан от Дъждовни води по какъв начин политическата действителност - - ще повлияе на контрола на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " отсега нататък, Христанов съобщи, че " сега политическият напън да бъде възобновено статуквото е мощен и се усилва - изключително от страна на " ИТН " ". Според него " те се пробват да основат тази политическа среда, в която връщането на статуквото да се извърши без турбуленции. Ще работят по вектора " БАБХ не е направила нищо изключително ", ще омаловажават и неглижират осъщественото, ще изкривяват резултатите, ще имат на своя страна добра поддръжка от избрани медии посредством изнасяне на спорни данни, с цел да объркат обществото, то да не знае кое е истината и кое - лъжата ”.

Процесът по връщането на държавния надзор върху " Капитан Андреево "  би бил необратим, в случай че политическата воля застава зад това решение, сподели Христанов, съгласно който " това ще е доста сериозен тест за служебното държавно управление ". " Ако то продължи курса, без да се отклони от него, продължавайки да упорства прокуратурата и ГДБОП да си свършат работата - значи отстоява върховенството на закона и държавността. В противоположен случай ще знаем, че се е подчинило на мафията ”.

(Не)видимите вреди

Фундаменталният въпрос за Христанов е в кого ще отидат 250-450 милиона лв. доходи от лабораторията на " Капитан Андреево "  в идващите 10 години - в страната или в някой определен от страната. За всичко друго бранителите на статуквото могат да подменят истината - за бруталните равнища на пестицидите (до пет пъти над нормата, б.а.), които водят до импорт на евтини плодове и зеленчуци и стопират развиването на българските фермери, също и за Шенген, счита той.

Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " ще е значим тест за бъдещо служебно държавно управление, счита Иван Христанов.

В реалност вредата е доста по-голяма от колета с пестициди и храни, които не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз. Още повече набъбнаха подозренията на европейските сътрудници в потенциала на България да охранява надеждно външните граници на Европейски Съюз. Разследващият уебсайт BIRD разкри връзки на компанията на " Капитан Андреево "  с търсения в предишното от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки. Той по този начин и не стигна до правосъдна зала, откакто българската прокуратура не събра задоволително доказателства против него за управление на въоръжена незаконна група за разпространяване на опиати, грабежи и нанасяне на побой.

Защо ли не ни пуснаха в Шенген?

Иронията е, че през всичките тези години, в които върхушката на ГЕРБ беше уредила " Eвролаб 2011 "  да държи вратата към Европейски Съюз за всички товари, които подлежат на фитосанитарен и ветеринарен надзор, водачът Бойко Борисов нонстоп обясняваше какъв брой е подготвена България за Шенген. Уверенията му не хванаха религия и до покана в общото пространство за придвижване на хора, артикули и услуги без граничен надзор не се стигна. Причините, заобиколени от Борисов, са известни - проведената престъпност, корупцията и нереформираната правосъдна система. Но дълго време министър председателят на ГЕРБ говореше какъв брой добре се пазят границите, по какъв начин аха " да влезем в Шенген по въздух ", какъв брой сме подготвени, но по " егоистични аргументи "  не ни пускат.

През февруари т.г., четири месеца преди държавното управление да си върне контрола върху " Капитан Андреево ", министър председателят Кирил Петков обществено съобщи, че европейските сътрудници ни " нямат доверие ", тъй като " сме ги лъгали. "  След среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте Петков сподели, че България номинално е изпълнила условията за Шенгенското пространство, само че въпросът е да ги съблюдава дейно - действително да спре контрабандата и да усъвършенства контрола по границата. Няколко седмици преди този момент, през януари, заместник-министър Иван Христанов е изискал досието за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Пред " Политико "  наскоро той изясни, че още тогава е получил известие от " мафиотите под формата на въпрос: Ще водиме война ли с вас? Или ще имаме мир? "

България от години желае да се причисли към Шенгенското пространство.

Наскоро вицепремиерът Асен Василев обществено съобщи, че съществуването на частната лаборатория на външната граница на Европейски Съюз е главната причина, поради която България не е позволена до Шенген.

Какво още е минавало през " Капитан Андреево "?

В тировете, които по документи са натоварени с храни, подлежащи на инспекция на " Капитан Андреево ", може да е имало още доста други стоки - контрабандни цигари, опиати, валута, ментета на известни марки, произведения от благородни метали. Както стана ясно, от частната компания са разпломбирали камиони преди митниците и без митниците. Неслучайно през юни Асен Василев изиска от немския си сътрудник Кристиан Линднер Берлин да помогне със свои митничари - и получи одобрителен отговор. Но процесът ще отнеме време.

Шансовете на България са да спре да лъже европейските си сътрудници и да маскира действителното положение на границите си, с цел да получи експертна, техническа и материална помощ, спомагателни контроли и задачи. " Държавата няма изгода от напудрени неща, представяни от предишни ръководства. Те водят единствено до неявяване на доверие, което можем да спечелим в този момент с бистрота, неприкритост и признание на грешките ", споделя Иван Христанов.

Докато в борбата за българската граница се включат и сътрудниците от Европейски Съюз, кабинетът в оставка продължава с напъните да не допусне още веднъж узурпиране на пункта. А " Евролаб 2011 "  търси способи да се върне на " Капитан Андреево "  - въпреки че жалбите ѝ в съда бяха отхвърлени. Следващата седмица БАБХ ще съобщи нови данни по случая на прокуратурата и ГДБОП поради подозрения за проведена незаконна активност.

Наесен се чака отчетът от одита, осъществен на място от Европейската комисия - част от инспекция, почнала при започване на 2022 година От 9 години пунктът не е бил одитиран. В същото време Борисов и ГЕРБ не просто заобикалят, а бягат с 200 от тематиката за " мафиотската граница ". Сигурно и те чакат да се върне остарялото състояние.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР