Кандидатите за поста на председател на ЕК се изправиха един

...
Кандидатите за поста на председател на ЕК се изправиха един
Коментари Харесай

Водещите кандидати за председател на ЕК: Основни теми в дебата

Кандидатите за поста на ръководител на Европейска комисия се изправиха един против различен в директен ефирен конфликт, излъчен от френската редакция на  Euronews .

Петимата съществени кандидати са Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска национална партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти (ПЕС). Те дебатираха към тематиките: миграция, общоевропейска защита, икономическо развиване и бедността.

Растеж, работни места и беднотия в центъра на вниманието

Никола Шмит, първият участник в дебата, счита, че Европа би трябвало да влага в хората и техните умения, с цел да се оправи с безработицата и да извади хората от бедността. " Инвестирането в хората е от основно значение ", декларира той.

Тери Райнтке твърди, че би трябвало да се противопоставим на концепцията, че дейностите в региона на климата и икономическият триумф са взаимно изключващи се.

Валтер Байер от Лявата партия твърди, че жилищното настаняване е в основата на казуса с бедността в Европа и приканва за съответни дейности за понижаване на цените на наемите, които в доста елементи на блока се повишават.

В последното изследване на " Евробарометър " две от трите съществени паники на жителите са битката с бедността и основаването на нови работни места.

Войните в Украйна и Газа

" Не можем да дадем на Орбан " право на несъгласие върху нашата сигурност ", счита Райнтке

Той прикани блока да реформира разпоредбите за гласоподаване в Съвета, с цел да се предотврати опцията една-единствена страна членка да проваля решенията в региона на външната политика, както прави унгарският министър председател виктор Орбан.

" Не можем да приключим единствено с харченето на пари дружно, би трябвало също по този начин най-сетне да прекратим единодушието в Съвета, когато става въпрос за защита и външна политика, не можем да даваме на хора като Виктор Орбан право на несъгласие върху нашата сигурност ", съобщи Райнтке.

Фон дер Лайен поддържа концепцията на Гърция за обща противовъздушна защита на Европа

Напоследък блокът е заставен да търси креативен решения, с цел да заобиколи Орбан в Съвета, а пакетите от наказания против Русия поради войната в Русия бяха размити, с цел да получат нужното му утвърждение, написа европейската медия.

Байер се изправя против фон дер Лайен за войната в Газа

" Наистина съм учуден от обстоятелството, че стоим тук и приказваме за мир и сигурност, а никой даже не загатва Газа и Израел ", разпалено пита Валтер Байер.

Фон дер Лайен дава отговор, че коренът на спора е нападението на ХАМАС против Израел на 7 октомври, когато бяха убити към 1200 израелци, а още над 200 бяха отвлечени в Газа.

Тя акцентира по какъв начин блокът е нараснал четирикратно филантропичната помощ за палестинците от началото на войната и продължава да финансира организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, UNRWA.

Земеделие и дотации

Тери Райнтке прикани за " смяна " в метода, по който Европа разпределя селскостопанските си дотации

" Виждаме, че фермерите към този момент не могат да живеят от това, което създават. Трябва да променим метода, по който разпределяме дотациите в Европа ".

В неотдавнашно изявление пред Euronews Райнтке прикани за повече дотации, които да стигнат до по-малките, локални аграрни производители.

Фон дер Лайен пази дерогацията на земеделските дотации след митингите на земеделските производители

Урсула фон дер Лайен употребява направи опит да опише в детайли какво желаят земеделските стопани от изпълнителната власт на Европейски Съюз в границите на продължаващия стратегически разговор, стартират от самия началник на Комисията през януари.

" В рамките на разговора отговорите на земеделските стопани са доста ясни. Те споделят: Искаме индиферентност във връзка с климата, тъй като живеем от природата, само че апелирам, желаеме да преминем от условности към тласъци, към съвременни технологии като спътници и дронове, с цел да направляваме това, което е належащо ", съобщи тя.

Неотдавнашната дерогация на програмата на Европейски Съюз за аграрни дотации, ориентирана към понижаване на бюрокрацията и инспекциите на място в стопанствата, породи опасения за разрушение на зелената архитектура на програмата.

Зелената договорка

Зелената договорка оформи мандата на Урсула фон дер Лайен с вярата да утвърди блока като пионер в битката против изменението на климата, написа европейската медия.

Сега, Европейското законодателство в региона на околната среда се трансформира в противоречив въпрос през последните месеци, като гневните протести  на фермерите са единствено най-видимият знак за реакция срещу  Европейския зелен пакт, водещата политическа стратегия на Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен.

Има признаци на разширяващо се разделяне освен сред Зелените и други партии, само че и в обичайния център, като двете най-големи групи в Европейския парламент – дясноцентристката Европейска национална партия и Социалистите и демократите – заемат противоположни позиции по отношение на редица основни досиета, не на последно място Закона за възобновяване на природата.

Фон дер Лайен показва тематиката за миграцията

В отговор на въпрос от Гърция по отношение на препоръчаните ограничения за по-добра интеграция на мигрантите в европейското общество Фон дер Лайен показва към този момент познатата си визия за бъдещите миграционни политики на Европейски Съюз.

" Ние сме тези в Европа, които вземат решение кой да пристигна в Европейски Съюз и при какви условия, а не трафикантите. Това е от първостепенно значение ", счита фон дер Лайен.

" Тези, които са тук нелегално и не търсят леговище, би трябвало да се върнат вкъщи ", показва тя.

Нейната партия ЕНП спорно предложи въвеждането на пренасичване на молбите за леговище към трети страни въз основа на противоречивия " модел Руанда ", създаден от Обединеното кралство.

" Това не е Европа “ - Шмит се опълчва на фон дер Лайен за противоречивите миграционни покупко-продажби с трети страни

" Когато виждам обстановката в Тунис, а допускам, че знаете какво се случва в Тунис, какво се случва с бежанците, които са изтласкани в пустинята, които в действителност са пребити, а някои от тях са убити ", съобщи Шмит на фон дер Лайен.

" Това не е Европа, това не са европейски полезности. Това е съглашение с една доста особена, отвратителна тирания ", счита Шмит.

Той се базира на показано тази седмица следствие, водено от проверяващата платформа " Лайтхаус рипортс ", което демонстрира по какъв начин средствата на Европейски Съюз дават опция на северноафриканските страни да отблъскват в пустинята пътуващите към Европа мигранти.

" Ако създадем отстъпки във връзка с нашите полезности, Европа ще бъде отслабена ", счита той.

Шмит съобщи пред Euronews по-рано този месец, че споразуменията на блока за ръководство на паричните средства против миграция със страни като Тунис, Мавритания, Египет и Ливан би трябвало да бъдат отворени още веднъж.

Европейски Съюз има " лостове “ върху огромните технологии, твърди Фон дер Лайен

" С нашия Закон за цифровите услуги успяхме да кажем на TikTok: слушайте, ще проверяваме метода, по който увреждате психологичното здраве на нашите младежи, да вземем за пример с TikTok Lite ", уточни фон дер Лайен, като се базира на неотдавнашната инспекция, стартирана от нейния изпълнителен орган, на платената версия на китайското приложение за гледане на видеоклипове, пусната в Испания и Франция.

" И сега, в който се появи известието за това следствие, TikTok изтегли TikTok Lite от пазара, тъй като знаеше какво ще последва. Така че ние имаме лостове за влияние ", твърди фон дер Лайен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР